METRO Junior Top Chef

Nino Krizmanić: ‘Pisanicu Stubica prvi put sam probao kad smo je pripremali za Plenkovića‘

Učenik Srednje škole Zabok, smjer kuharstvo, jedan je od finalista izbora METRO Junior Top Chef

METRO Junior Top Chef natjecanje je mladih kuharskih nada, učenika srednjih škola, pokrenuto sa željom da budući kuhari dobiju priliku pokazati svoja znanja, upoznati nove trendove u gastronomiji i kulinarstvu te dodatno razvijati svoju karijeru. Pet srednjih škola koje sudjeluju u projektu - iz Zaboka, Osijeka, Opatije, Splita i Dubrovnika - nominiralo je po pet učenika završnog razreda kuharskog usmjerenja te je njih 25 imalo priliku pokazati svoja znanja i kreativnost. Nakon dva kruga natjecanja pred nama je finale u kojem sudjeluje po jedan učenik iz svake škole, koje je stručni žiri na temelju njihova kuhanja proglasio najboljima.

Čak troje najboljih osvojit će vrijedne nagrade, a to su mogućnost usavršavanja i stažiranja kod Alejandra Serrana, najmlađeg chefa s Michelinovom zvjezdicom u Španjolskoj, edukacija u Gastronometro centru u Turskoj te obavljanje stručne prakse kod Tibora Valinčića, chefa restorana Dubravkin put.

image
Berislava Picek/Cropix

U finale, koje će se održati u subotu 20. travnja, u sklopu ovogodišnjeg izdanja Weekend Food Festivala u Rovinju, ušli su Nino Krizmanić iz Srednje škole Zabok, Anđela Kurilj iz Turističko-ugostiteljske škole Split, Filip Viljevac iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Ivano Grgić iz Ugostiteljske škole Opatija i Antonio Marinović iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik. Svatko je od njih zaslužio i da ga se posebno predstavi, a pripremit će nam i po jedno jelo po svojem izboru.

Nino Krizmanić, 17-godišnji učenik 3. razreda Srednje škole Zabok, dočekao nas je u svojem domu u Gornjoj Stubici, odakle svaki dan prošeće 20-ak minuta do stanice vlaka kojim putuje u Zabok u školu.

image
Berislava Picek/Cropix

"Kuhanje je moj poziv"

- Još sam kao mali stalno nešto petljao po kuhinji s mamom ili bakom. Deda uvijek tu peče janjca ili odojka za društvo. Uvijek se tu dobro jelo, ali ja nikada nisam mislio da ću se školovati za kuhara. Htio sam zapravo upisati školu za grafički dizajn, iako nisam točno znao što bi to bilo, ali tata nije bio zadovoljan - rekao mi je: ‘To su ti oni koji rade znakove na cesti. Odi za bilo kaj, ali za grafičara mi ne ideš.‘ U prvom razredu to još nisam znao, ali u drugome sam shvatio da ne želim ništa drugo - ja jednostavno moram kuhati. Uglavnom, sad sam na trećoj godini i nastavit ću školovanje, mislim da se više nikad ne bih odlučio za bilo što drugo. To je moj poziv.

image
Berislava Picek/Cropix

Nino Krizmanić u finale se plasirao nakon što je žiri povoljno ocijenio njegova dva jela: za predjelo je pripremio i poslužio rižoto s povrćem, a za glavno jelo pačja prsa s karameliziranim jabukama. Danas će nam pak pripremiti jelo koje nosi ime njegova rodnog kraja: Pisanicu Stubica. Riječ je o zagorskom receptu koji je samo malo modificirao. Svinjsku pečenicu, lungić, nije naime punio šljivama, a nije ju ni samo pržio. Nakon što ju je s vanjske strane zapekao na tavi, dovršio ju je u pećnici, a potom toplu poslužio na propirjanim šljivama. Tako je pisanica ostala savršeno pečena, nježno ružičasta u sredini i sočna. Bio je simpatično nespretan dok ju je pokušao aranžirati na tanjuru za fotografiranje - priznao je da tu pisanicu inače nije pripremao, ali je htio na neki način predstaviti svoju Stubicu. To ga je jelo, uostalom, oborilo s nogu kad ga je prvi put probao.

image
Berislava Picek/Cropix

Životne lekcije

- Bilo je to na otvorenju naše škole u Zaboku, kad je došao i premijer Plenković. Bile su dvije grupe s njim - prva je skoro sve pojela, ali je ipak malo ostalo i ja sam to odlučio probati. Iako je pisanica Stubica specijalitet iz našeg kraja, nisam je nikad prije jeo, a sad je bila prilika. I bila mi je fantastična. Pripremio ju je moj profesor kuharstva Zdravko Semenski. On me, inače, puno naučio - on i profesor Boris Marković prije njega - da nije bilo njih, vjerojatno ni ja ne bih bio sad ovdje s vama. Kao i moji mama i tata, bili su mi velika podrška i dali su mi važne životne lekcije. Među ostalim i to da za ovaj posao moram biti stvarno čvrst.

image
Berislava Picek/Cropix

Nino Krizmanić kaže nam kako najviše od svega ipak voli sushi, ribu i tjesteninu. I sam je naučio raditi domaću tjesteninu kao praktikant u obližnjoj Lojzekovoj hiži. Inače, svaki ponedjeljak odrađuje praktični dio nastave u zagrebačkom Rougemarinu, a njegov vlasnik Marin Medak je i njegov uzor na domaćoj sceni. Inače, omiljeni mu je chef i najveće nadahnuće Gordon Ramsey, njega prati na svim kanalima.

image
Berislava Picek/Cropix

Prvo iskustvo

Lani je preko programa Erasmus bio otišao u Portugal, u Bragu, gdje je radio u pizzeriji Sale & Dolce.

- To mi je bilo prvo iskustvo vani. Naučio sam raditi više od deset vrsta pizza, ali doma se još mučim s tijestom. Ta pizzerija radi već 50 godina i svoju recepturu za tijesto ne daju nikome. Ali bili su jako zadovoljni, glavni pizzaiolo mislio je da već radim u nekoj pizzeriji, rekao mi je da sam prvi radnik koji im je došao i u jednom danu sve pohvatao. Iznenadio se kad sam mu rekao da prvi put radim u pizzeriji.

Nino Krizmanić jedan je od pet kandidata za METRO Junior Top Chefa koji su ušli u završni krug. U subotu 20. travnja u Rovinju natjecat će se za ekskluzivnu mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci za koju još nedavno nije ni pomislio da bi mogla biti njegov životni poziv.

image
Berislava Picek/Cropix

Recept

PISANICA STUBICA

svinjski file
suhe šljive
suncokretovo ulje
maslac
kiselo vrhnje
slatko vrhnje
bijelo vino
šljivovica
sol i papar
peršin
muškatni oraščić

image
Berislava Picek/Cropix

Svinjski file popržite sa svih strana na ulju. Zatim ga stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva sedam-osam minuta. Na ulje preostalo od prženja dodajte maslac pa popržite suhe šljive. Podlijte vinom i miješajte dok alkohol iz vina ne ispari. Potom dodajte vodu i dinstajte. Dodajte kiselo vrhnje i slatko vrhnje. Podlijte domaćom šljivovicom i dinstajte dok alkohol ne ispari. Kad se smjesa zgusne, jelo je gotovo. File narežite na šnite i položite ih na šljive. Poslužite toplo.

image
Metro

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:44