Nepogrešivi preljev za salatu

Mmmm… što je dobro začinjena – kaže netko za stolom dok svi marljivo čiste sve pred sobom. Misli se, naravno, na salatu.

Katkad oko najjednostavnijih stvari na svijetu nastane neka čudna fama pa se možda i vama dogodilo da niste sigurni u kojem omjeru biste trebali staviti ocat i ulje, koliko salatu treba posoliti i kojim redoslijedom to sve zajedno napraviti.

Iskusnijim salatoljupcima začinjanje dođe nekako prirodno pa samo malo zaliju ulja, malo octa, stave par zrna soli i to zaista na kraju ima odličan okus. Ali ako vam ruka nekad malo ‘poleti’ pa vam salata bude premasna ili prekisela, imamo rješenje za vas.

Ovaj preljev za salatu odlično se slaže sa svim lisnatim salatama, kao i sa salatom od rajčice u ljetnim mjesecima.

Tajna je u tome da omjer treba biti 3:1 i to u korist ulja. Dakle 3 žlice ulja na jednu žlicu octa ili 6 žlica ulja na dvije žlice octa. Uzmite jednu manju staklenku, u nju nalijte ulje i ocat pa dodajte prstohvat morske soli i samo mrvicu papra pa sve zajedno promućkajte. Na ovaj ćete način dobiti homogen preljev. Prelijte ga preko oprane i očišćene salate, sve dobro izmiješajte i salata je spremna za grickanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 17:32