priprema: Nina Klemenčić
snima: Marko Miščević
Golema je moja strast prema sladoledima. Čak tolika da mi se jedna (sramotna) slika iz djetinjstva duboko urezanla u sjećanje. Nekom musavom klinji u parku ispao je sladoled na pod. U trenutku sam se sletjela poput lukave grabežljivice, pokupila taj kornet s poda, i taman da ću zagrist, pojavila se Velika sjena (tata) i otela mi plijen.
Ima te neke čarobne hrane koja te zaustavi u trenutku. Vrijeme stane, misli utihnu, sve oko tebe nestane. Takvi zalogaji prkose užurbanosti života, jedenju s nogu i beznačajnom žvakanju. Sladoled jedeš polako. Nisu to kokice. Dopuštaš mu da se topi dok osjećaš slojeve od kojih je satkan. Moj prvi editorijal bio je prava pustolovina. Sedam dana sam obilazila tržnice u potrazi za najmirisnijim komadima voća, neumorno sam miksala i dodavala začine. Bila sam svjesna da nikako ne smijem pogriješiti.
Rezultat? Zapackan kuhinjski zid i pločice kao da je tamo bilo poprište snimanja Tarantinovog filma ili atelje nekog akcionog slikara. I točno 100 ledenih lizalica koje strpljivo čekaju na društvo skrivene u zamrzivaču.
Naime, više ne zovem prijatelje na kavu. Zovem ih na sladoled. Da zajedno uživamo u nujnosti trenutka.
Grimizna plima
*Morat ćete pogledat neki tutorial o čišćenju šipka inače vas očekuje grimizna plima po zidovima i pločicama.
• 1 veliki šipak
• grančica svježeg ružmarina
• muscovado
• kiwi
Kiwi samo grublje smiksajte i stavite smrzavati. Za drugi sloj očistite šipak, izblendajte, ali i ostavite nešto cijelih bobica. Natrgajte listiće svježeg ružmarina i po želji zasladite šećerom.
Posljednji mango u Parizu
*Ova mala raketica zdravlja idealna je za podvaliti djeci, bez dodavanja šećera. Iako ni veliki neće ostati ravnodušni.
• superzreli mango
• 4 mrkve
• 2 naranče
Mango ogulite i dobro izgnječite vilicom. Odmah ga smjestite u kalup, a dok se on hladi napravite narančasti sloj blendajući mrkve sa sokom od naranče.
Holy Guacamole
*Avokado kao desert? O da! čemu se ograničavati samo na čips i umak, kada je guacamole odličan i kao sladoled.
• zreli avokado
• limeta
• agava sirup
Dooobro izmiksajte avokado u glatku, kremastu smjesu. Dodajte mu po želji sok od limete, te zasladite agava sirupom kako ne biste pali u nesvijest od kiselosti.
Zamamna marelica
*Pristigle s istoka, kajsije su mi drago voće. Odlučila sam ih približiti njihovom zavičaju trpajući ih smjelim kombinacijama začina
• zrele marelice
• smeđi muscovado šećer
• mahune bourbon vanilije
• zvjezdasti anis
•cimet
• suhi đumbir
• klinčić
Marelice otkoštite, pomiješajte sa šećerom i smjesom začina te ostavite u hladnjaku da puste svoj mirisni sirup. Smiksajte i smrznite.
Pakleni ananas
*Ova ljuta smjesa saveznik je u borbi protiv prehlade i nedostatka hrabrosti. Recept nije za kukavice.
• ananas
• hrpetina svježeg đumbira
• med
• muscovado
• 1 limun
Naribajte korijen đumbira, stavite ga u posudicu i pomiješajte sa sokom limuna i šećerom. Tako će brže i bolje pustiti svoj ljuti sok. Ananas smiksajte u blenderu i dodajte mu velikodušno količinu soka od đumbira. Zasladite medom.
Zalazeće sunce
*Ovo je sramotno jednostavno. Čak mi je neugodno napisati recept koliko je lako!
• dinja
• listići svježe mente
Samo sve dobro izmiksajte i smrznite.
Batmanov neprijatelj
*Ovdje mješavini mlijeka dodajemo kvalitetan matcha zeleni čaj u prahu. Boja koja nastane je otrovno zelena, baš poput Jokerove kose.
• kokosovo mlijeko
• bademovo mlijeko
• matcha čaj u prahu
• kvalitetna crna čokolada
• maslac
Kokosovo mlijeko je masnije i gušće pa ga razrijedite sa bademovim. Okusi su blagi i neće preuzeti aromu čaja, već će pridonijeti prigušenim orašastim tonom. U mješavinu mlijeka dodajte nekoliko prstohvata matcha zelenog čaja. Divnu zelenu tekućinu stavite na smrzavanje. Za preljev, na pari otopite malo maslaca i čokoladu.
Amelie
*Ljupki film kojeg se sjetim svaki put kada jedem maline. Ovaj put ih nisam stavljala na prste, već sam ih namočila u cugi.
• maline
• limoncelo
• muscovado
• kokosovo mlijeko
• bademovo mlijeko
• med
Maline pomiješajte sa limoncelom i šećerom te pustite da odstoje koji sat. Nakon toga ih izblendajte te krenite smrzavat. Za drugi sloj obje vrste mlijeka pomiješajte s medom. Med i mlijeko? Mljac!
Fragola vragola
*Ovaj recept lansirao me u djetinjstvo. Kako sam rođena u kasno proljeće, u sezoni jagoda, moja mama tradicionalno radi tortu od jagoda koju baš svi obožavaju. Osim mene. Meni se sviđala samo smjesa od jagoda. Pa sam je pretvorila u sladoled.
• jagode
• šmeđi muscovado šećer
• bourbon-vanilij šećer
• mahuna vanilije
Jagode narežite na ploškice i dodajte im obje vrste šećera te sjemenke vanilije. Pustite ih tako nekoliko sati u hladnjaku kako bi ispustile slatki sirup. Grublje ih smiksajte u blenderu, ulijte u kalupe i zamrznite. Oni koji požele razigrati slatki okus mogu pripremiti dodatni sloj od grčkog jogurta pomiješanog sa bourbon vanilijom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....