Posebno dobar

Nema do domaćeg... Evo gdje ćete moći doznati sve o uzgoju, proizvodnji i čuvanju češnjaka

 Niksa Stipaničev/Cropix
Krenula je berba jedne od najcijenjenijih sorti bijelog luka na našim prostorima

Trg Slobode u Poreču i ove će godine biti mjesto na kojem će se u subotu 3. i nedjelju 4. kolovoza od 10 do 20 sati održati Festival istarskog češnjaka. Već petu godinu za redom organizira ga Udruga proizvođača istarskog češnjaka, koja će tog ljetnog vikenda svim posjetiteljima, vrtlarima amaterima, ali i profesionalnim uzgajivačima davati savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka. No, ovaj eno-gastronomski festival je i prodajnog karaktera te ćemo na štandovima moći kupiti rešte pravog domaćeg istarskog češnjaka, ali i proizvode od češnjaka kao što su namazi, ukiseljene paske i umak od paski.

image
Dusko Marušić/Cropix

Inače, u tijeku je berba istarskog češnjaka, pa još nije poznato kakav će biti ovogodinji prinos te koliko će proizvođača preko Istrian quality clustera doći do IQ markice. Podsjetimo, lani ih je za kvalitetu istarskog češnjaka dobilo devet proizvođača - OPG Pamić Nefat, OPG Antonac Dario i OPG Calabura, OPG Vilim Jakša, OPG Monte Istra, OPG Udovičić, OPG Križmanić, OPG Zoran Celić i OPG Ivan Radetić.

image
Unsplash

A zašto Istra i istarski češnjak? Istarski crveni češnjak, sorta je koja se u crvenoj i bijeloj istarskoj zemlji uzgaja od kad pamte naši stari. Karakterističan je po tome što mu glavice nisu tako krupne kao kod drugih sorti, no zato duže traje u odnosu na ostale sorte. Ako se pravilno skladišti, može trajati do iduće berbe u srpnju, što nije slučaj kod drugih sorti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 09:33