Osim što smo napokon naučili ispravno prati ruke i pripremiti kruh od kiselog tijesta, prošle godine mnogi od nas otkrili su i kako kod kuće pripremiti kavu zbog koje se veselimo svakom jutru. Nakon više pokušaja i pogrešaka, svoju tehniku kuhanja kave većina je prošle godine dovela gotovo do savršenstva. Ako svoj dan prije “novog normalnog” niste mogli zamisliti bez kave s toplim mlijekom ili pak cappuccina, dodatni izazov vjerojatno vam je predstavljala pjena. Bez brige, moguće ju je rekreirati i kod kuće, ali zahtijeva pravo pomagalo - pjenjaču!
Prva stvar na koju morate paziti svakako je vrsta mlijeka. Punomasno mlijeko treba duže obrađivati, ali će pjena biti gusta i postojana. Kod obranog mlijeka taj postupak traje puno kraće, no kraće drži i sama pjena. Zagrijte mlijeko na temperaturu od barem 60°C i pripazite da vam ne zakipi. Uronite pjenjaču ispod razine mlijeka i tek je tada pokrenite. Pomičite pjenjaču polako gore-dolje, no bez naglih pokreta kako više mlijeka ne bi završilo na zidu nego u šalici. Važno je pritom da pjenjaču svako malo dovedete do površine mlijeka kako bi vrtnjom zarobila zrak u tekućini, čime dolazi do izrade pjene. Imajte na umu da će se tijekom pripreme pjene sadržaj vašeg lončića udvostručiti, tako da nemojte pretjerati s količinom mlijeka. Kada ste zadovoljni gustoćom svoje pjene, polako je prebacite u šalice.
Nisu pjenilice korisne samo za slatke kreme - pripremate li marinadu za meso u koju idu sastojci različitih gustoća (poput meda, umaka od soje, ulja, octa i slično) ili pak umak za salatu koji bi trebao biti ujednačene teksture, umjesto velikog miksera za tako mali zadatak iskoristite upravo ovaj jednostavan gadget.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....