KORAK PO KORAK

NE MOŽE BOLJE OD MLINACA: Neizostavan su prilog uz puricu, a najbolji su kad ih napravite sami. Evo kako!

 Marko Miščević / Hanza Media
Neizostavni su prilog uz perad, najbolje uz pečene purice, guske i patke. Neki ih zalijevaju juhom, drugi mašću od pečenja, a svi uživaju u njihovu okusu, pogotovo ako su iz kućne radinosti

Mnogi mlince povezuju samo sa zimskim mjesecima i blagdanima, što baš i nije točno jer, naime u ovoj slasnoj deliciji možete uživati tijekom cijele godine. Dobro je znati da su mlinci tradicionalno jelo hrvatske, ali i slovenske kuhinje, uglavnom se poslužuju kao prilog, najčešće uz perad - puricu, patku, gusku ili piletinu. Mlinci se rade od pšeničnog brašna, soli i vode, tanko se valjaju, i peku na peći, tavi, vrućoj ploči ili u pećnici.

Zagreb, 141211.
Tri vrste mlinaca.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

JEDNOSTAVNA PRIPREMA

Priprema domaćih mlinaca po tradicionalnoj recepturi vrlo je jednostavna. Oko pola kilograma oštrog brašna prosijte u posudu, dodajte dvije do tri žlice glatkog brašna da bi tijesto bilo što mekše, dodajte maksimalno dvije žličice soli, potom malo po malo dolijevajte šalicu hladne vode i rukama umijesite glatko tijesto. Ako želite možete dodati malo ulja ili masti da lakše umijesite tijesto. Ono mora biti mekano i podatno, nikako ne tvrdo i ljepljivo.

zagreb 100207
rubeticeva ulica salata
restoran kod pere
hrana purica s mlincima
pero
foto neja markicevic
-ned-
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Oblikujte ga u kuglu, prekrijte kuhinjskom krpom da se ne suši i ostavite da se odmori oko pola sata. Stajanjem, tijesto se prilikom pečenja fino napuhuje i stvaraju se poželjni mjehurići tipični za mlince koji kasnije kod pečenja malo potamne. Mlinci se najčešće rade bez jaja, no nećete pogriješiti dodate li pokoje u smjesu brašna i vode. Tijesto će imati jaču boju i prhkost. No ne pretjerujte s količinom, na pola kilograma brašna dovoljno je jedno jaje.

Donja Stubica, 141118.
Nova ulica 38b, Holiday House Zoe
Bozicni editorijal Dobra Hrana. Priprema 10 jela.
Foto: Biljana Blivajs  / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Odstajalo tijesto podijelite na osam do deset istih loptica, razvaljate ih na pobrašnjenoj podlozi na debljinu jedan do dva milimetra. Ne zamarajte se oblikom, i onako se trgaju prije pripreme. Vodite samo brigu da vam oblik razvaljanog tijesta stane cijeli na podlogu predviđenu za pečenje. Tradicionalno su se mlinci pekli na peći za drva. No takve peći su sve manje dostupne, pogotovo onima u gradovima. Savršena zamjena su pećnica ili tava.

Donja Stubica, 141118.
Nova ulica 38b, Holiday House Zoe
Bozicni editorijal Dobra Hrana. Priprema 10 jela.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / HANZA MEDIA

Ako ih pečete u pećnici i podloga i pećnica moraju imati istu temperaturu. Oko 200°C. Na vruću obrnutu stranu lima za pečenje stavite mlinac - tijesto te ga stavite peći po par minuta sa svake strane, dok dobiveni mjehurići sa svake strane ne dobiju brončanu boju. Pečene odložite na čistu i suhu kuhinjsku krpu kako bi se dobro ohladili. Mlinci su suhi, tvrdi i žilavi, i baš takvi i moraju biti. Ako ih odmah ne planirate potrošiti pohranite ih u platnenu vrećicu i stavite na suho. Nakon par dana, sigurno su dobro osušeni te bez bojazni mogu biti u odgovarajućoj posudi ili u običnoj vrećici.

BITNI SU MJEHURIĆI

Ako mlince pečete na tavi, ona prije pečenja mora biti dobro zagrijana. Kako ćete najbolje to prepoznati, kada stavite tijestu od topline će se odmah početi stvarati mjehurići. Ova metoda iziskuje kraće vrijeme pečenja od pećnice, te budite na oprezu da vam mlinac ne izgori. Ako treba više puta ga okrenite. Ovako pečeni mlinci nešto su mekši od onih pečenih u pećnici. No postupak je isti, nakon pečenja stavite ih na čistu kuhinjsku krpu da se dobro ohlade.

Donja Stubica, 141118.
Nova ulica 38b, Holiday House Zoe
Bozicni editorijal Dobra Hrana. Priprema 10 jela.
Foto: Biljana Blivajs  / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Pospremite u platnenu vrećicu ili veliku drvenu zdjelu u kojoj ste ih fino rasporedili da se malo posuše. Ovo je postupak pripreme tradicionalnim standardnih mlinaca koje ćete i najčešće susretati. No možete se malo poigrati vrstama brašna i začinima. Već od prije spomenuto jaje mlincima će dati ljepšu boju, no to možete postići i dodatkom kurkume, dimljene slatke crvene paprike.

Zagreb, 121212.
Gastronomadi su odrzali kuharsku radionicu na temu
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Tijestu možete dodati i blanširani i doooobro ocijeđeni sitno nasjeckani špinat, listove blitve, peršin ili majčinu dušicu. U tom slučaju morate biti malo oprezniji kod pečenja jer je potrebna koja minuta više. Mlinci ne moraju nužno biti samo do pšeničnog brašna. Jednako su ukusni od kukuruznog, raženog, lanenog, heljdinog , konopljinog ili pak brašna od prosa bez glutena. Treba samo pripaziti kod pečenja - vrijeme se produžava čak i za desetak minuta.

Plitvicka jezera, 240317.
Licka kuca.
Priprema hrane od janjetine i predstavljanje Lika Quality projekta.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Gibanica z mlincima, mišancijom i goveđim repom i vratom

Kad radite mlince od ovih brašna, ne očekujte pojavu mjehurića jer je tijesto drukčije strukture. Od kojeg god brašna ih napravili, kada ih odlučite poslužiti postupak je sljedeći: natrgajte ih na manje komade, veličine jednog većeg zalogaja, prelijte ih vrućom vodom. Preliveni mlinci ne smiju stajati dulje od tri do četiri minute jer će postati gnjecavi.

Marko Miščević / Hanza Media

Dodajte ih u umak od pečenja ili neki drugi umak po izboru, promiješajte i poslužite. Mlince osim vrućom vodom, možete preliti kipućom juhom ili temeljcem. Pri tome se misli na biste juhe. Bit će još aromatičniji i ukusniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 07:11