U A’ la carte restoranu Oliveto u novigradskom Aminess Maestral Hotelu održano je ovog petka posebno izdanje Aminess Wine & Gourmet nights - All-Stars Experience, na kojem su gosti imali priliku isprobati raznolike sljedove delicija koje predstavljaju najbolje od istarske i regionalne kuhinje. O hrani tijekom večere brinuli su najbolji domaći i regionalni chefovi David Skoko, Matija Bogdan, Melkior Bašić, Hrvoje Zirojević, Igor Gudac, Stiven Vunić, Janez Bratovž, Igor Jagodic, te slastičarke Martina Labinjan i Suzana Kvesić. Uz vrhunska jela i uz njih sljubljena vina, poseban ugođaj stvorio je gazbom i Damir Kedžo.
Večera je počela fantastičnim canolom od tune punjenim jetrom od mola i s ikrom ježinca, tanjurom koji potpisuje chef Hrvoje Zirojević. Na njega se nadovezao chef Igor Gudac ponudivši gostima ciklu s ukiseljenim gljivama, jelo koje je mnoge iznenadilo bogatstvom okusa i tekstura. Treći chef, Melkior Bašić, predstavio se janjetinom u obliku carpaccia s umakom od suhe marelice sa cimetom, posutom malim hrskavim krutonima, koji su pojačali eksploziju okusa u ustima.
Jedan od apsolutnih favorita ove večere za nas je bio brodet od sipe s dimljenim krumpirom i bosiljkom chefa restorana Zijavica, Stivena Vunića, no za njim nisu nimalo zaostajali ni file jelena s kremom od tartufa i crnih truba chefa Matije Bogdana, kao i prepelica s celerom, smeđim maslacem, vanilijom i kruškom chefa Igora Jagodica.
Aminess ambasador David Skoko pripremio je okusima dojmljivu sipu i ražu s palentom i istarskim šafranom, dok je chef Janez Bratovž gostima ponudio zimsku riblju juhu, kremasto jelo na žlicu koje je mirisalo na cimet, klinčić i anis s iznenađujućim morskim elementima.
Konačno, kao šećer na kraju večere kakvih bi, po našem mišljenju, trebalo biti više i češće - Martina Labinjan i Suzana Kvesić poslužile su deserte. Prvi su bile citrusne praline, odnosno savršeno osvježavajući zalogaj u obliku kumkvata, zatim truffle od tamne čokolade i pralinica od badema servirani u zdjelici na izmrvljenom biskvitu u kojem je bila grančica mandarine s koje su visili "agrumi", dok su na zemlji bila položena druga dva slatka iznenađenja. Drugi desert bila je pjenasto-pufasto-kremasta mandarina koja je dočekana s više "tko će još to pojesti" komentara, a završena s još više "kako je ovo bilo dobro" dojmova.
Naravno, večera je uparena s vrhunskim vinima iz vinarija Franc Arman, Coronica, Damjanić, Tomaz i Bura, dok je za aperitiv bila zaslužna lokalna Destilerija Aura.
Uz sinoćnje gostovanje najistaknutijih domaćih chefova sa svojim jelima, iz Aminessa su najavili još snažniji fokus na gourmet aspekt svoje ponude. Inače, projekt Aminess Wine & Gourmet nights osnovan je kao mjesto gdje se spajaju hrvatska hotelijerska i gastronomska ponuda u jedinstvenu cjelinu. Tijekom ove godine organiziran je niz večera koje okupljaju najutjecajnije domaće chefove pod vodstvom ambasadora Davida Skoke u Aminess restoranima i hotelima.
Prve večere održane su ovog ljeta u Half 8 restoranu nakon čega su uslijedile večere u A’ la carte restoranu Oliveto u Aminess Maestral hotelu, u kojem je jučer i završena ovogodišnja sezona projekta. Organizatori su posebno ponosni na visok interes i popunjene kapacitete večera u postsezoni, što potvrđuje da dobro osmišljen i zaokružen sadržaj može privući goste na hrvatskoj obali i izvan glavne sezone.
Također valja naglasiti kako, osim organizacije večera s istaknutim chefovima, Aminess kontinuirano ulaže i u edukaciju osoblja - internim projektom Aminess Gourmet Lab pod vodstvom Davida Skoke koji educira mlade kuhare, konobare, barmene i sve ostale članove gourmet tima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....