Naša vinska scena unatrag desetak godina ozbiljno se zahuktala. Osim sve boljih vina i sve brojnih vinara, to dokazuju i brojne viske prezentacije. I one su od pomalo sajmišnih prigoda i cehovskih izložbi uz nastojanje marketinških agencija koje su se specijalizirale za promociju vina prerasle u ozbiljne vinske smotre koje kao da se natječu koja će biti bolje organizirana i s više sadržaja. Na dobitku su ljubitelji vina jer su i oni sve informiraniji i ne zalijeću se samo na one vinske etikete koje su se već etablirale.
TJEDAN DOBROG ŽIVOTA
Jedna od možda i najbolje organiziranih takvih manifestacija sigurno je dubrovačka vinska smotra, koja se po šesti put održava u zadnjem tjednu travnja. Od drugih se razlikuje najviše po tome što traje cijeli tjedan s mnogo ekstenzija, pa za nju stvarno živi cijeli grad, uspjevši se tako dislocirati iz jednog prostora, kako je to uobičajeno s ostalim našim vinskim izložbama. Ova pod nazivom Dubrovnik festi wine (ovo festi je skraćenica od festival) regionalna je smotra, a kako Dubrovnik okružuju čak četiri vinogorja, itekako se ovdje mogu kušati sasvim različita vina iz različitog teroara. Uz ona poznata otprije - Pelješac, Korčula i Konavle - stasalo je jedno novo vinogorje, ono istočno od Neretve - Komarna. To vinogorje uz tradicionalne sorte ostalih - plavac mali, pošip, grk i malvasiju najviše se otvorilo i internacionalnim sortama, dajući cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji novi vinski zamah, dinamiku, a i itekako pridonijelo natjecateljskom duhu, odnosno nastojanju da budeš bolji od konkurencije.
Izložba vina, središnji događaj feste, za sve se znatiželjnike nakon tradicionalnih gradskih prostora, prvo bivšeg samostana Klarisa, pa impresivnih Lazareta na Pločama, od prošle godine seli u moderniji, prozračniji i dostupniji prostor Sunset Beacha, pokraj velike plaže u uvali Lapad. Osim izložbe, počevši od 22. travnja, uz šestu festu vina opet su i gradski ugostitelji, pa se u 15 restorana s oznakom Wine Friendly mogu probati natjecateljska vina složena uz odabrana jela pripremljena specijalno za ovaj tjedan. Vinski dio izvan fokusa javnosti, onaj najvažniji za vinare, događa se u salonima hotela Palace, gdje međunarodni žiri ocjenjuje vina, a svoje ocjene obznanjuje na velikoj svečanosti na samom zatvaranju vinske setemane. Uz nekoliko radionica, predavanja i izložbi (vinska škola za žene, sljubljivanje vina sa stonskim kamenicama, izložba etiketa...), vrhunac je festivala gala večera uvijek s drugim kuharom domaćinom. Ove godine to je slovenski chef Jure Tomič iz Brežica i jako poznate oštarije Debeluh.
DOBROTVORNI KARAKTER
On će sa chefom domaćinom Sašom Računicom pripremati jela koja se slažu s prošlogodišnjim pobjedničkim vinima. Večera ima dobrotvorni karakter jer joj prihod uvijek ide za stipendiranje po dva mlada dubrovačka kuhara koja će na praksu u restoran gostujućeg chefa. Uz sve događaje za goste i za domaćine, još je jedna atrakcija glazbenog karaktera. Paralelno s vinskim događajima po pjacetama i trgovima Grada odvija se festival Aklapela (“a capella na klapski”), smotra klapa koje njeguju tradicionalni način ovog tipa pjevanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....