KVARTOVSKA PRIČA

Napustila je posao arhitektice i odlučila peći kekse s najljućom papričicom na svijetu

U suradnji s poznatim hrvatskim brendom Volim ljuto, Mirta Atlija u zagrebačkom Travnom proizvodi slatke grickalice samo za najhrabrije

Na platou među visokim zgradama zagrebačkog naselja Travno nalazi se mala radnja na kojoj sitnim slovima piše Miscotti. Lako bi vam promaknula, da se oko nje ne širi miris keksa koji dolazi iz pećnice Mirte Atlije, arhitektice po struci, a slastičarke u duši. Upravo ju je ta ljubav prema pečenju nagnala da uredski posao zamijeni kuhinjom. Neki bi rekli u savršeni trenutak, drugi će u nevjerici vjerojatno odmahnuti glavom, ali tijekom godine kada je većini poduzetništvo predstavljalo još veći izazov nego inače, Mirta je odlučila pokušati i sredinom studenoga 2020. pokrenula je mali brend simpatičnog naziva Miscotti. Svoju mikro proizvodnju bazira na izradi cantuccina, slavnih talijanskih hrskavih keksa s bademima koji se tradicionalno pripremaju u Toskani, a nazivaju ih još i cantucci ili biscotti di Prato. Iako je riječ o poznatoj suhoj poslastici u kojoj Talijani uživaju uz popodnevnu kavu ili čaj ili pak nakon večere uz čašu finog desertnog vina, Mirtine inačice privlače pozornost jer u ustima ostavljaju neočekivani žar ljutine.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Za vrijeme studiranja u Zagrebu, ova rođena Siščanka je počela isprobavati i dorađivati obiteljske recepte za slastice, a s godinama se usavršila u pečenju raznih deserata. No, tek kad je naišla na pravu kombinaciju sastojaka za kekse, u kojoj ključnu ulogu ima čili, shvatila je da tržištu može ponuditi nešto drugačije: - Prve cantucce sam pripremila kao poklon tadašnjem šefu. Volim se igrati s receptima i uvijek pokušavam pripremiti nešto što ljudi vole, a kako je on nekoliko godina živio u Italiji i znala sam da voli talijansku kuhinju, odlučila sam mu pripremiti cantuccine po originalnom receptu. Keksi su se svima svidjeli, a meni se svidio sam recept koji sam odlučila nadograditi i dodati mu nešto svoje. Najduže mi je trebalo da budem zadovoljna s temperaturama pečenja, a sada samo mijenjam okuse i dodatke - ističe Mirta Atlija pa objašnjava:

- Inače sam prije dvije godine upisala prekvalifikaciju za slastičara, s mišlju da će mi dobro doći, ako u jednom trenutku dođe vrijeme za promjenu. Bilo mi je dobro na mom izvornom poslu jer volim arhitekturu, no okolnosti su se prošle godine promijenile i ništa me za njega nije vezalo pa sam odlučila riskirati s izradom keksa. Shvatila sam da me pečenje stvarno opušta i priprema slastica mi je doista silna strast, a budući da nikada zapravo nije pravo vrijeme za pokretanje nečeg novog, zaključila sam da jednostavno moram probati.

image
Marko Miscevic/Cropix

Nakon što je u izradi cantuccina kombinirala brojne orašaste plodove i sušeno voće, začine i čokoladu, Mirta je u naletu inspiracije odlučila u smjesu ubaciti i čili. Nekoliko stotina keksa kasnije, zadovoljna s omjerom ljutine, čokolade i drugih okusa, odlučila se javiti Goranu Vrabecu, vjerojatno najpoznatijem ljutomanu na hrvatskoj sceni, osnivaču uspješnih brendova Volim ljuto i Spicy Days, koji iza sebe ima brojne proizvode čiji je zajednički nazivnik upravo ljutina. Ne očekujući mnogo, a u želi da okuša sreću, Mirta je pogodila sa svojim ljutim slatkišem pa je tako s Vrabecom ubrzo započela suradnju iz koje je proizašlo čak tri vrste ljutih keksa pod nazivom Hellfire.

image
Marko Miscevic/Cropix

- Jako volim brend Volim ljuto i kad sam osmislila kekse koji su se svidjeli i meni i mojim degustatorima, jer s čilijem se mora biti jako precizan, javila sam se Goranu Vrabecu i predstavila mu ideju. Vidio je u tome potencijal, što me dodatno ohrabrilo. Razgovarali smo o vrstama čilija koje bismo koristili, dogovorili smo se i počela sam izrađivati kekse različitih intenziteta. Kad otvorim pećnicu dok ih pečem, zna me zapuhnuti ozbiljna ljutina - uz smijeh nam govori.

image
Marko Miscevic/Cropix

Hellfire keksi Spark, Flame i Inferno su u rasponu jačine od jedne do tri od mogućih pet zvjezdica koje označavaju ljutinu prema Vrabecovoj klasifikaciji za Volim ljuto. U mješavinu za kekse Spark, a u kojoj se nalazi Hot Portugal chili papričica u prahu, osim tamne čokolade, dodana je i sušena višnja koja stvara zanimljivu ravnotežu kiselkastog, slatkog i ljutog okusa koji ostaje u ustima i grlu i nakon što ste svoj keks već pojeli. Za ljutinu u čokoladnom Flameu odgovorna je Red Savina chili papričica i naša je preporuka da ovaj keks jedete na provjereni način - uz čašu mlijeka. Već je Flame ozbiljno žestok, dok je ona najljuća vrsta doista prigodnog naziva Inferno i tko se na nju odvaži, neka ima na umu da je u smjesi prah Trinidad Scorpion chili papričica, čiji su varijeteti već godinama na ljestvicama od deset najljućih papričica na svijetu.

image
Marko Miscevic/Cropix

- Ljudi su iznenađeni kakvog su okusa naši ljuti keksi, no svatko nađe nešto što mu se sviđa. Osobno su mi Flame keksi najfiniji, a moram priznati da od Inferna ne mogu pojesti više od par komada - istaknula je Mirta.

Dok Hellfire kekse u pakiranjima od 90 g možete pronaći dućanu Spicy Days, kao i u virtualnom dućanu www.volimljuto.com, klasične Miscotti kekse u kombinaciji bijele čokolade i badema, suhe brusnice i badema ili čokolade i lješnjaka potražite u zagrebačkim dućanima Špeceraj, kao i u Mrkvici.

Recept za čokoladne kekse s pistacijama

image
Marko Miscevic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 19:52