Kada god pretražujemo recepte za pitu sa sirom i špinatom, uvijek se među prvim opcijama, uz klasičnu pitu zeljanicu, stvori i grčka spanakopita. Iako izgledom zbilja podsjeća na varijantu klasične pite sa svježim sirom i špinatom u kakvim već godinama uživamo kod kuće, priprema grčke spanakopite ipak je nešto drugačija.
DOBRO OCIJEDITE ŠPINAT
Za početak, za dobru spanakopitu trebat će vam svježi ili smrznuti špinat. Bez obzira na koju se opciju odlučili, špinat je najprije potrebno dobro ocijediti i osušiti. Koristite li svježi, operite ga, nasjeckajte i bacite na tavu s malo maslinova ulja, a ako želite da se okus špinata u piti osjeti jače, dovoljna će biti i kratka masaža listova špinata s malo soli. U slučaju da niste preveliki fan špinata, vrlo jednostavno ga možete zamijeniti koprivom, blitvom, potočarkom ili drugim biljem koje je trenutno u sezoni.
KOJI SIR?
Kada ste obradili špinat, vrijeme je za sir. Za spanakopitu će vam trebati feta sir, a ako vam je dostupan, u smjesu možete dodati i ribani grčki kefalotiri sir. Osim toga, siru se dodaju i jaja, a kako bi smjesa bila što bogatija i kremoznija, dodaje se i svježi kravlji sir te ulje ili maslac. Ako pri ruci nemate svježi sir, koristiti možete i ricottu. Također, pripazite sa začinjavanjem, feta sir je sam po sebi već dovoljno slan.
KORE ZA SAVIJAČE
Iako se u grčkim restoranima i shopovima može pronaći spanakopita napravljena od tradicionalnog vučenog tijesta, klasične kore za savijaču koje možete pronaći u svakom supermarketu ovdje će funkcionirati sasvim dobro.
Tijesto je dobro poprskati maslinovim uljem prije nego što se na njega dodaje nadjev. Na taj će način ostati hrskavo i poprimiti lijepu boju.
ZA JOŠ BOLJU PITU
Za razliku od klasične pite sa sirom i špinatom, u grčku verziju najčešće se dodaje luk, poriluk ili mladi luk. Također, u smjesu možete dodati i začinsko bilje po želji. Najbolji i najčešći odabir bit će šaka svježeg kopra, a dobra opcija su i origano, peršin i menta. Kada su u pitanju začini, uz sol i papar, često se dodaje i korica limuna, a ubaciti možete i prstohvat muškatnog oraščića.
KAKO JESTI SPANAKOPITU?
Spanakopita se poslužuje za doručak, ručak i večeru, odlična je i topla i hladna, a dobra je opcija i ako za stolom imate pokojeg vegetarijanca. Možete je poslužiti samu, a dobro se slaže i uz zdjelu salate od rajčice.
Dobro je navesti kako se spanakopita može napraviti u nekoliko različitih oblika pa je tako možete zarolati u pužiće, napraviti u jednoj posudi za pečenje pa rezati na kocke ili napraviti manje pite u obliku cigara te ih poslužiti kao svojevrsni finger food.
Recept za spanakopitu potražite u nastavku.