ZA POD ZUB

Napravite zdjelu ove granole i o doručku ne morate razmišljati barem tjedan dana

 Lidija Lončarić/
Instagram granola za one koji su vječno u potrazi za savršenim ljetnim doručkom

Ne želim vam lagati i reći da je ovo najbolji recept za granolu, jer internet ih je prepun i nisam ih isprobala sve, ali meni je definitivno najdraži. Princip pripreme sličan je kao kod gotovo svakog drugog recepta i osim nekoliko ključnih sastojaka neće vam biti potrebna baš nikakva posebna oprema ili dodaci. Ovu sam granolu prvi put napravila zahvaljujući Ivi Finderle, magistri nutricionizma koja stoji iza bloga Healthy Little Tooth. Prepuna je dobrih savjeta i piše sjajne sezonske PDF kuharice, pa mi je tako u glavu ubacila ideju o tahiniju.

image
Lidija Lončarić/

Budući da pastu od sezama obožavam, nije me trebala dugo nagovarati i napravila sam prvu turu po nekakvom njezinom (malo modificiranom) receptu. Idući put već sam se okušala u laganom eksperimentiranju, a svaki sljedeći granola je bila sve bolja pa je tako nastao recept koji danas dijelim s vama.

Kombinacija čokolade i tahinija, pomislili biste, dovoljna je već sama za sebe, ali ako u teglicu ubacite i tostirane lješnjake i pistaciju, a zatim i dehidrirane jagode ili drugo voće, vjerujte, sve što ćete htjeti doručkovati bit će ova granola. Svakoga dana, a ponekad čak i za večeru. Mene je uspješno preobratila s kruhastih, teških doručaka i istog časa kad zamijetim da mi je ostalo još samo za porciju ili dvije, bacam se na pečenje nove ture.

Na kraju, moram priznati, kada sam shvatila da sam se na ovu granolu ozbiljno navukla, u sebi sam šaljivo primijetila - još samo da kravlje zamijenim biljnim mlijekom i bit ću pravi mali hipster koji za doručak jede samo najfiniju i najinstagramičniju hranu (bez uvrede hipsterima i svima koji se tako osjećaju).

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:

500 g zobenih pahuljica

100 g kokosova ulja

100 g tahinija

4 žlice meda

2-3 žlice javorova sirupa

200 g lješnjaka

1-2 šake očišćenih pistacija

1 šaka dehidriranih jagoda ili suho voće (po želji)

100 g tamne čokolade l prstohvat soli

Priprema:

U posudi najprije pomiješajte tahini, kokosovo ulje, med i javorov sirup. Otopite sve skupa u mikrovalnoj ili na laganoj vatri i lagano ohladite. U veću posudu stavite polovicu zobenih pahuljica. Prelijte ih s pola dobivene smjese i dobro pomiješajte. Rasporedite po papiru za pečenje u ravnomjernom sloju. Ubacite u pećnicu na 140 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 30-40 minuta ili dok ne zamiriše. Isto ponovite i s drugim dijelom zobenih pahuljica i tekuće mješavine. Ako želite veće grumene, ostavite da se u potpunosti ohladi pa razlomite granolu, a ako želite sitnije pahuljice, odmah promiješajte i pustite da se ohladi. Kada se granola ohladi, dodajte joj sitno sjeckanu tamnu čokoladu, sjeckane lješnjake, pistaciju i dehidrirane jagode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:51