IMAMO I RECEPTE

Napravili smo rižoto i kekse iz kuharice Nastasje Chiare Petrić i Petre Jelenić, evo dojmova

 Privatna Arhiva/
Na predstavljanju kuharice Nastasje Chiare Petrić i Petre Jelenić, koja je nastala u suradnji s dm-om, radili smo rižoto i kekse

Nakon što su objavile vijest o zajedničkoj kuharici "Slano i slatko", Nastasja Chiara Petrić i Petra Jelenić u zagrebačkoj Enziti održale su predstavljanje u sklopu kojeg su sudionici imali prilike kušati, ali i pripremiti jela iz same kuharice. Uz pomoć autorica "Slano i slatko", koja je nastala u suradnji s DM drogerijom, pripremali smo tako kremasti rižoto od cikle s pinjolima i uljem od začinskog bilja po receptu Nastasje Chiare Petrić te hrskave kekse s bademima i makom po receptu Petre Jelenić.

image
Pr/
image
Pr/

RIŽOTO OD CIKLE - NOVI ZIMSKI FAVORIT

Kako bi ispao baš kako treba, za rižoto od cikle trebat će vam strpljenja i vremena. Uz neprestano miješanje, pažljivo smo dozirali i količine temeljca koje smo dodavali, a vi svakako možete naučiti na našim greškama pa luk ipak nasjeckati što sitnije. Rižoto je ukusan već sam po sebi, no uz dodatak tostiranih pinjola i ulja od začinskog bilja, tanjur su počistili čak i oni koji ciklu vole samo na salatu.

VEGANSKI RIŽOTO OD CIKLE S ULJEM OD ZAČINSKOG BILJA I PINJOLIMA

Za rižoto od cikle trebat će vam:

400 g cikle

400 ml kokosovog mlijeka

5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 veliki crveni luk

250 g Arborio riže

2 češnja češnjaka

500 ml kvalitetnog povrtnog temeljca

Malo sitne soli

60 g pinjola

25 g svježeg začinskog bilja (peršin, bosiljak, timijan, itd.)

100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja – prirodno mutnog

Priprema:

Neoguljenu ciklu stavite kuhati u običnu vodu. Kad se skuha, očistite je od kože, narežite na kocke, dodajte kokosovo mlijeko pa štapnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete kremu od cikle. Na maslinovom ulju, na srednje jakoj vatri, prodinstajte sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte mu rižu i protisnuti češnjak pa pržite još nekoliko sekundi. Rižu postepeno podlijevajte prethodno ugrijanim temeljcem dok ga ne potrošite. Zatim dodajte kremu od cikle, posolite i kuhajte rižoto još pet minuta, odnosno dok riža ne postane al dente. U uskoj višoj posudi štapnim mikserom izmiksajte oprano začinsko bilje i maslinovo ulje, a pinjole tostirajte u tavi nekoliko minuta blago posoljene. Topli rižoto poslužite s pinjolima i zelenim uljem.

Savjet!

Kokosovo mlijeko u ovom jelu možete zamijeniti mascarponeom ili kombinacijom maslaca i parmezana za vegetarijansku verziju.

image
Privatna Arhiva/

HRSKAVI KEKSI POSTAJU HIT NA PRVI ZALOGAJ

Keksi po receptu Petre Jelenić bili su veliki hit na radionici. Osim što je priprema više nego jednostavna, ovi keksi zamirisali su cijelom kuhinjom pa se tako s nestrpljenjem čekalo punjenje čokoladnim namazom i uživanje u hrskavim zalogajima. Iako možda ne toliko spretne ruke kao Petra Jelenić, i mi smo svoje kekse uspjeli završiti na vrijeme pa ih podijelili među zadovoljnom ekipom.

image
Privatna Arhiva/

Prije pripreme keksa, slastičarka Petra Jelenić udijelila nam je nekoliko dobrih savjeta. Rekla je kako je kekse potrebno valjati što tanje kako bi bili hrskaviji, a kada se spoje čokoladnim namazom i ljepši te lakši za uživanje. Također, kekse je dobro peći oko 7 minuta, no to će ovisiti o debljini na koju ste ih razvaljali. Jedan keks uvijek možete ostaviti bez maka kako biste pratili promjenu boje i znali kada su gotovi. U kuharici je objasnila i da keksi u dobro zatvorenoj kutiji mogu stajati nekoliko tjedana, a ako se ipak dogodi da netko ne zatvori dobro kutiju i keksi povuku vlagu, možete ih kratko, otprilike 5 minuta, staviti u pećnicu na 160 stupnjeva i kada se ohlade, bit će ponovno hrskavi.

KEKSI S MAKOM I BADEMOM

Za kekse će vam trebati:

340 g pirovog brašna

40 g badema (blanširanih i fino mljevenih)

140 g smeđeg šećera šećerne trske

½ čajne žličice soli

1/3 čajne žličice mljevene burbon vanilije

1 jaje M veličine + 1 žumanjak

190 g maslaca

Za premaz:

50 ml kravljeg mlijeka 3,5% m.m.

1 jaje M veličine

Prstohvat soli

Nekoliko žlica maka u zrnu

Namaz od čokolade i lješnjaka

Priprema:

Za tijesto pomiješajte brašno s mljevenim bademima i šećerom. Dodajte sol, mljevenu vaniliju, jaja i maslac narezan na listiće. Povežite sastojke i umijesite tijesto. Šećer će ostati u kristalima, no ne brinite, radi toga će tijesto biti prhko. Tijesto umotajte u papir z pečenje i spremite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro odmori i stisne. Za premaz pjenjačom izradite mlijeko, jaje i sol. Stisnuto tijesto podijelite na manje komade, razradite pa ga ostavite u hladnjaku i vadite dio po dio, odnosno redom kojim ćete ga valjati. Izvaljajte ga što tanje pa režite modlicama za kekse. Slažite kekse na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Svaki keks premažite u što tanjem soju pripremljenim premazom i posipajte makom u zrnu. Kekse pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Tamiji keksi bit će hrskaviji. Ohlađene kekse spojite dva po dva s čokoladnim namazom.

image
Privatna Arhiva/

Kako je naznačeno u kuharici "Slano i slatko", sastojke za rižoto i kekse možete pronaći u dm drogerijama, a kako doći do kuharice, provjerite na Instagram profilu Chiarin tanjurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:05