ZA POD ZUB

Napravila sam pitu od krumpira koju ste sigurno već vidjeli na društvenim mrežama. Odlična je

 Lidija Lončarić/
Iskreno, jedva je čekam napraviti ponovno, ovaj put i u originalnom izdanju

Na svim društvenim mrežama već me tjednima bombardiraju receptom za talijansku pitu s krumpirom. Otvorim Facebook, evo videorecepta koji, kažu, moram isprobati. Otvorim Instagram, ista stvar. Nikad nisam mislila da ću ovo reći, ali sva sreća što sam dovoljno ostarjela pa druge, danas popularne, društvene mreže slabije razumijem i nemam potrebu svakodnevno ih pregledavati. Vjerujem kako bi me pogača pronašla i tamo.

Budući da me, kada je u pitanju hrana koja izgleda slasno već na prvi pogled, ne treba previše nagovarati, ovih sam se dana napokon bacila na posao i napravila vrlo jednostavno jelo za koje nije potrebno previše sastojaka. Ako ćemo iskreno, to me zapravo i kupilo.

image
Lidija Lončarić/

Ova pita još vruća je odlična samostalna, a kad se ohladi, dobra je podloga za najrazličitije dodatke. Koristila sam je umjesto kruha pa sam je poslužila čak i uz pečena jaja, a može biti i dobra podloga za (pečene) rajčice i mozzarellu kad radite bruschette ili, pak, kakvu jednostavnu salatu od, primjerice, krastavaca i mente. Schiacciata di patate inače je tanka, hrskava pita kojoj, kaže Google, možete dodati čak i komadiće slanine ili je puniti, dok sam se ja ovaj put odlučila za šaku začinskog bilja koje je dalo dozu svježine mojoj debeloj varijanti ove pite. U takvoj, dakle, centimetar debeloj varijanti, aromatizirana začinskim biljem može biti odlična zamjena za focacciu koju, zbog čekanja da se tijesto digne, ovaj put nisam imala volje raditi, dok će u talijanskoj, tanjoj varijanti biti odlična grickalica za svaku priliku. I sad je već jedva čekam isprobati i takvu!

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:
400 g ribanog krumpira (jedan veliki)

300 g vode

200 g glatkog brašna

5 žlica maslinova ulja (plus dodatno za kraj)

30 g parmezana (plus za posipanje)

1 šaka začinskog bilja (bosiljak, timijan, origano)

Sol

Priprema:

Krumpir naribajte i stavite u veću zdjelu, dodajte vodu i glatko brašno pa sve dobro pomiješajte. Pripazite da u smjesi ne ostanu grudice. Dodajte maslinovo ulje i parmezan, sol i šaku nasjeckanog začinskog bilja. Sve prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslinovim uljem. Po vrhu pospite još malo naribanog parmezana i dodajte koju kap maslinova ulja pa ubacite u pećnicu i pecite oko 50 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih ili dok ne poprimi hrskavu koricu, a iznutra bude pečeno. Poslužite još toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:03