Kada je prije dvije godine u Ljubljani otvorena Pekarna Ana, jedan od projekata slovenske chefice Ane Roš, očekivanja su bila prilično visoka. Ne događa se svakoga dana da chefica koja je proglašena trećom najboljom na svijetu otvara lokal gdje se nude proizvodi lako dostupni široj publici, pa stoga nije ni čudno da je u prvim tjednima rada Pekarna Ana neprestano bila rasprodana u prvih nekoliko sati. Da i ne pričamo o tome koliko su nam puta zagrebački gurmani pričali da svoje izlete i putovanja u Ljubljanu planiraju upravo tako da još ujutro stignu posjetiti najpopularniji ljubljansku pekarnicu, kada još na policama i u vitrinama ima dovoljno primamljivih slatkih i slanih zalogaja.
VELIKU PRIČU O ANI ROŠ PROČITAJTE OVDJE
Danas upravo ta Pekarna Ana slavi drugi rođendan i može se pohvaliti jednako velikom popularnošću kao i u počecima, što svakako nije lak posao, znaju to svi ugostitelji, bez obzira na velike količine uloženog rada, truda i volje.
"Kada smo prije dvije godine na siv listopadski dan otvorili vrata Pekarne Ana, nismo si mogli ni zamisliti kako ćemo rasti, a još manje kakav važan dio vaših života ćemo postati. Hvala vam što ste nas tako toplo primili, čast nam je", objavili su iz Pekarne Ane.
Budući da smo i sami Pekarnu Anu posjetili u nekoliko navrata, ponekad uspješno, a ponekad malo manje, isprobali smo već nekoliko njihovih proizvoda. Od malih sočnih i aromatičnih magdalenca, preko krafni pa sve do odličnog kruha. I upravo je njihov raženi kruh jedan od najboljih kupovnih koje smo posljednjih godina kušali.
Srećom, kada smo prije dvije godine prisustvovali otvorenju Pekarne Ane, zamolili smo ih da s nama podijele recept i danas vam ga ostavljamo u nastavku. Naša topla preporuka je da s pripremom krenete već danas, a dok tijesto odmara, odmah se možete baciti i na planiranje novog izleta u Ljubljanu. Dobra ideja je petak, kada možete svratiti i na Otprtu kuhnu.
RECEPT ZA RAŽENI KRUH IZ PEKARNE ANE
Trebat će vam:
73 g raženog brašna
73 g pirovog brašna
105 g vode
35 g piva
5 g soli
5 g startera (5%, za brže dizanje koristite 10 ili više posto startera)
Za soaker:
12,5 g lanenih sjemenki
12,5 g vode
Sjemenke:
27 g sjemenki suncokreta
27 g bučinih sjemenki
Priprema:
Lanene sjemenke pomiješajte s vodom. Ostatak sjemenki tostirajte. Pomiješajte sve sastojke osim soli i pustite da se diže 30 minuta. Dodajte sol i pustite da se diže još jedan sat. Stavite u kalup i pustite da se diže preko noći (12 ili više sati), dok se na vrhu ne pojave pukotine. Pecite sat vremena na 200 stupnjeva. Pustite da se ohladi pa tek onda režite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....