POSLJEDICE PANDEMIJE

Najnovija istraživanja pokazala kako se u 2020. popilo manje vina nego u posljednjih 19 godina

 Eaq
Zbog pandemije i restrikcija na uvoz i izvoz, stručnjaci su predviđali i daleko veći pad prodaje vina

Osim što je zatvorila omiljena nam mjesta i ograničila nam kretanje, pandemija je 2020. godine uzrokovala i pad potrošnje vina, pokazala su istraživanja. Prošle je godine, naime, popijeno znatno manje vina nego što je to bio slučaj prethodnih godina, a stručnjaci su potvrdili da ovako male količine nisu zabilježili još od 2002. godine.

Iako smo bili uvjereni kako nas je pandemija natjerala da ispijamo više vina u udobnosti svojih domova, izvješće koje je objavila International Organization of Vine and Wine dokazuje kako je konzumacija vina pala za čak 3 posto u odnosu na 2019. godinu. Pretpostavka je da se u 2020. godini popilo oko 234 milijuna hektolitara vina. Takvi rezultati i ne iznenađuju previše s obzirom na to da su brojni restorani i kafići dobar dio godine bili zatvoreni pa su tako vinarima propale i brojne suradnje.

Ipak, dobiveni postotak nije ni približno onome što su predviđali stručnjaci. Oni su, naime, najavili pad od čak 10 posto u odnosu na 2019. godinu, no prodaja vina u supermarketima uvelike je pomogla da do toliko značajnog pada ipak ne dođe. Također, Amerika se još jednom pokazala kao najveći potrošač te se samo tamo popilo oko 33 milijuna hektolitara vina. Istraživanje je pokazalo i kako je prodaja prosecca doživjela najveći pad, dok je prodaja vina u tetrapaku porasla.

Dobro je spomenuti i kako nije samo pandemija utjecala na pad konzumacije. Veliku ulogu odigrale su i brojne restrikcije kada su u pitanju uvoz i izvoz vina, a koje su u posljednjih godinu dana nametnule Trumpova politika, kineska ograničenja na australska vina te Brexit, piše portal Food and Wine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:38