ZA POD ZUB

Najhrskaviji keksi s čokoladom koje sam ikad napravila, od sad ih radim samo po ovom receptu

 Lidija Lončarić
Heljda u keksima možda zvuči čudno, ali kada ih probate, shvatit ćete koliko ova kombinacija ima smisla

Zamislite najbolje kekse s čokoladom koje ste dosad pojeli, ali još malo hrskavije. Nimalo skromno i prilično hrabro tvrdim da se ovo što sada zamišljate krije iza mog današnjeg recepta.

Heljdine kokice muče me već dugo, isprobala sam ih na nekoliko različitih mjesta i uvijek su bile neuzbudljivi dio tanjura, a kada sam se bacila na brzinsko istraživanje, shvatila sam da ih je zapravo prilično jednostavno napraviti i kod kuće. Treba vam samo malo ulja, heljde i dvije minute vremena. Minuta i pol da se ulje zagrije i 30 sekundi da se kokice ispeku. Ostanu male, ali su jako hrskave i odlično se slažu s čokoladom i taman dovoljno slatkim tijestom za kekse. Kada dodate i prstohvat ili dva soli, dobili ste keks koji zove na još i u ustima stvara ringišpil okusa i tekstura.

image
Lidija Lončarić

Bez previše kompliciranja, reći ću samo da su ovo najbolji keksi koje sam dosad napravila i smatram da ih više nikada neću raditi ni na koji drugi način. Ili barem dok ne otkrijem nešto još bolje, ako to uopće postoji. Hrskavi, s hrpom čokolade i drugačijim okusima i teksturama u svakom novom zalogaju, stvarno imaju sve što dobar keks treba imati i, ako volite heljdu, definitivno ih trebate probati. Ma zapravo, čak i ako je ne volite, u ovim keksima mogli biste je zavoljeti.

Čokoladni keksi s heljdom

110 g maslaca

2 jaja

100 g smeđeg šećera

100 g bijelog šećera

130 g bijelog brašna

70 g heljdinog brašna

2 žličice praška za pecivo

2 žličice ekstrakta vanilije

1 žličica soli

1-2 šake heljde

150 g tamne čokolade

ulje za prženje

krupna sol ili cvijet soli za posipanje

Priprema:

Maslac otopite i pustite da posmeđi te poprimi orašasti miris. Ohladite ga pa izmiksajte s bijelim i smeđim šećerom. Miksajte dok se ne povežu, a zatim dodajte jaja i miksajte još 2 minute dok ne dobijete blijedožutu, prozračnu smjesu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i pomiješajte špatulom. Ako je tijesto previše tekuće, dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerivati jer će se stisnuti dok bude na hladnom. Tada će ga biti lakše oblikovati u kuglice, odnosno kekse. Čokoladu nasjeckajte na komadiće i umiješajte u smjesu. Kokice od heljde napravite tako da heljdu ubacite u malo vrućeg ulja (ne trebaju plivati, u manjoj tavi pecite na dovoljnoj količini ulja da prekrije površinu) i pustite da pukne. Ostat će sitna, ali jasno ćete vidjeti kad je pukla. Procijedite, stavite na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće, a zatim ih stavite u smjesu za kekse. Dodajte i sol. Smjesu stavite u hladnjak na barem dva sata, a najbolje preko noći. Kekse na papir za pečenje vadite žlicom za sladoled i pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Dok su još vrući, kekse pospite cvijetom soli, pustite da se ohlade i poslužite uz čašu mlijeka.

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:55