Buzdovan

Najbolji domaći cider na međunarodnom natjecanju osvojio srebrnu medalju!

 Sanja Bistričić/Buzdovan
Buna iz 2022. godine zadivila suce u Madeiri i priskrbila našem proizvođaču vrijedno priznanje

Nakon izvrsnih vijesti koje su nedavno pristigle iz vinskog svijeta, imamo razloga za slavlje i kada je riječ o hrvatskom cideru. Naime, na ovogodišnjem Međunarodnom natjecanju prirodnih cidera održanom 3. lipnja u Madeiri najbolji domaći cider Buzdovan osvojio je srebrnu medalju

image
Privatna arhiva
image
Instagram

Njihova je Buna iz 2022. godine srebro osvojila u kategoriji slatkih cidera, što je Tomislavu Veseljaku iz Buzdovana samo dodatni vjetar u leđa: “Ovo je prvo natjecanje na koje smo se prijavili i to zato što nas zanima, kada je riječ o jabukama, s kakvom sirovinom raspolažemo ovdje u Hrvatskoj. A očito imamo zlatni rudnik!”, sretno se nasmijao i dodao: “Zanimalo me možemo li konkurirati s postojećim sortimentom… Tu smo definitivno dobili potvrdu da itekako možemo”.
image

Tomislav Veseljak, suosnivač domaćeg craft cidera Buzdovan

Sanja Bistričić/Buzdovan
image
Privatna arhiva

Cider Buna, kao što smo pisali kad se tek pojavio na tržištu, napravljen je od starih sorti jabuka koje rastu podno Papuka, na 280 metara nadmorske visine. Tada nam je Veseljak objasnio da jabuke dolaze iz ekološkog nasada s OPG-a Mladena Katića, kao i da pritom nije korišten selekcionirani kvasac već je riječ o spontanoj fermentaciji.
image
Privatna arhiva
image

Suosnivač Buzdovan cidera Dino Mehulić

Privatna arhiva

“Uz minimalnu intervenciju bez filtracije i dodanog sumpora, kroz sekundarnu fermentaciju u boci dobili smo delikatan i svjež okus jabuke", rekao je tada Veseljak i dodao kako smatra da je u pitanju cider stvoren za one koji vole uživati u laganim i svježim aromama tog voća.

Nagrade poput ovog međunarodnog priznanja najčešće utječu i na potražnju, što znači da će vjerojatno biti potrebno prilagoditi i količine cidera dostupne tržištu u narednim godinama. A ako netko diktira količine, što dobro znaju svi mali proizvođači, to je priroda: “Što se tiče kasnih sorti jabuke, tu ne bi trebalo biti problema, osim ako se ne pojavi neko jače nevrijeme ili tuča i sve potrga. Nadamo se da neće. Nažalost, lokacija na Papuku nam je otpala ove godine upravo radi tuče koja je napravila 100% štetu. Ali imamo nekoliko dobrih lokacija na kojima pratimo situaciju i za sada je sve ok”, napomenuo je.

Dok je Buna iz 2021. godine već rasprodana, trenutno se na tržištu nalazi upravo nagrađena berba, koju možete nabaviti u Zagrebu u vinoteci Nesputana Vina, kao i u dućanu s craft pivom Ambasada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:58