ZAGREBAČKI GABLEC

Najbolje krvavice ove sezone pojeli smo u centru, u gostioni koja svoje goste hranom uveseljava već gotovo cijelo stoljeće

Smješten u Petrinjskoj, Purger je mjesto u kojem su se odvile brojne obiteljske proslave, dogovorili razni poslovi i u kojem se i dalje uživa u domaćoj hrani

Ako ste se jedva odvojili od računala i izvukli s posla da napokon odete negdje nešto pošteno pojesti, a usto ste se našli u centru grada Zagreba, u potrazi za nečim utješnim uputite se u Petrinjsku 33, adresu na kojoj više od 90 godina posluje gostionica Purger. Od podneva pa do dva-tri poslijepodne ovdje ćete vjerojatno naići i na gužvu, no užurbani, ali ljubazni konobari pronaći će vam mjesto, neovisno jeste li sami, s poslovnim partnerima ili na obiteljskom okupljanju.

image
Privatni arhiva

Posjetili smo ih na kišni utorak, a svoj stol pronašli smo na zatvorenoj terasi, u trećem dijelu restorana. Već nas je na ulazu dočekao Stanko Turek, vlasnik gostionice Purger, vitalan i ljubazan gospodin čijem oku ništa ne može promaknuti. Tako da smo ubrzo dobili stol, a centralna pozicija u sali nam je omogućila da ga pratimo dok daje upute mladim konobarima koji su navigirali između prepunih stolova u restoranu.

image
Privatni arhiva

Vrijedi istaknuti da Gostionica - restoran Purger radi od 1932. godine, kako je posljednjih šezdesetak upravo g. Turek za kormilom, a činjenica da popularnost Purgera među građanima metropole ne jenjava jako puno govori. Upravo se ovdje Zagrepčani rado upute na teletinu ispod peke, patku ili puricu s mlincima, sarmu i punjene paprike, vinski gulaš i slična domaća jela, a česta je adresa i turista u potrazi za tradicionalnom hranom.

Ljetos smo u Purgeru uživali u punjenim paprikama i patki s ražnja, a ovaj put smo paprike zamijenili sarmom, a patku domaćim krvavicama. Već se na prvi pogled moglo vidjeti da je doista riječ o krvavicama koje sami rade jer je dugačka kobasica bila pomalo neujednačene debljine, što nije nimalo utjecalo na okus. Porcija dolazi na tradicionalnom metalnom ovalu, uz pregršt kiselog kupusa i kugle pire-krumpira.

image
Privatni arhiva

Na prvu se činilo kao da će ovu krvavicu biti malo teže za savladati, no to se srećom nije pokazalo točno. Ovojnica krvavice pucala je pod pritiskom noža, a odlično začinjen, mek i ukusan sadržaj ove svježe kobasice od krvi i iznutrica predstavljao je pravi užitak za jesti, od prvog do zadnjeg zalogaja. U jednom trenutku zaustavili smo g. Tureka kako bismo provjerili jesu li ove krvavice doista domaće ili ih možda od nekoga posebno nabavljaju. Uljudno nam je odvratio da su svakako domaće i da ih rade sami, objasnio da ih spremaju s heljdinom kašom i uz smiješak odlučno naglasio da nikada ne bi gostima dao nešto neprovjereno. Uvjerili smo ga da se taj trud svakako isplati jer je ovo bilo jedno od utješnih i ukusnih jela koje smo ove godine probali.

image

Domaće krvavice s kiselim kupusom i pireom

Privatni arhiva

image

Domaće krvavice s kiselim kupusom i pireom

Privatni arhiva

S druge strane stola nalazila se porcija sarme koja dolazi u velikom metalnom jušniku, s dvije zamotane sarme, umakom i narezanim kiselim kupusom, a i to je pratio ukusan pire. Sam kiseli kupus je u oba jela bio umjereno kiseo, dovoljno da uživate u njegovoj kiselini, a opet ne toliko da vam se lice iskrivi od žestine.

image

Sarma

Privatni arhiva

image

Palačinke s čokoladom i pekmezom od marelica

Privatni arhiva

Za desert smo odabrali još jedan klasik, porciju palačinki i to s čokoladom i ukusnim pekmezom od marelice. Budući da smo odabrali dnevna jela i brzi desert, svoj smo obrok završili u roku od sat vremena, a za ta dva jela, dvije porcije palačinki, pola litre mineralne i porciju kruha izdvojili smo 31,80 eura.

Purger radi od ponedjeljka do subote od 7 ujutro do 23 sata navečer, primaju sve osnovne kartice, a tijekom ljeta imaju i dvije terase na otvorenom. Više informacija i kontakt za rezervacije potražite na njihovim službenim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 21:58