Nagrada za vino posvećeno sinu

Priznati slovenski vinar Marjan Simčič nedavno se, nakon nekoliko godina izbivanja iz Zagreba, predstavio i zagrebačkoj vinskoj publici.

Nismo te nekoliko godina vidjeli u Zagrebu! Zašto?

Zadnjih godina sam se puno više posvetio drugim tržištima, koja su postala nosilac naše prodaje (SAD, Velika Britanija, Italija, Belgija…). Marketinške obaveze sam prepustio našim zastupnicima za Hrvatsku.

Na ovogodišnjoj nagradi sommeliera u Londonu, Leonardo iz 2005. proglašen je vinom godine. Kako se osjećaš?

Jako sam ponosan. To je stvarno veliko priznanje kvalitete. Pogotovo kad u takvoj zemlji struka proglasi tvoje vino za vino godine, izabrano između više od 1900 uzoraka. I to za vino koje sam osmislio sasvim sam i poklonio ga sinu Leonardu.

Kako nastaje Leonardo?

Posebnost, unikatnost našeg podruma – slatko vino Leonardo – proizvedeno je od 5000 kg iznimnog selekcioniranog i ručno obranog te sedam mjeseci u drvenim gajbama prirodno sušenoga grožđa rebule. Kod takvog prirodnog sušenja, ovo kasno obrano, zrelo i brižljivo odabrano grožđe gubi više od 90 posto od svoje prvobitne težine, i to zato jer se bobice suše polako. Pri tome se kožica bobice jako nabora (izgled grožđica), a stupanj šećera i kiselina raste. Na taj način prirodno postignuta koncentracija šećera i ostalih tvari kasnije vinu pridaje nevjerojatno tijelo, složenost i koncentraciju aroma. Višednevno prešanje, nakon sedam mjeseci sušenja (klasična preša), vrenje i dozrijevanje u malim hrastovim bačvama od 130 litara, najmanje 48 mjeseci. Ali, kod Leonarda 2005. riječ je o samo 800 boca, koje smo napunili nakon 65 mjeseci dozrijevanja. To je stvarno izuzetno kompleksno vino, koje je gotovo teško opisati riječima.

Vinska filozofija?

I dalje proizvoditi tako prirodna i vrlo precizna vina koja nose u sebi karakter vinara i pečat terroira.

Budućnost?

Nastaviti s kontinuitetom ovakve kvalitete. I još utvrditi status i položaj u vrhu svjetske vinske scene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 08:06