Samo nekoliko minuta od Kennedyjeva trga na zagrebačkim Sveticama nedavno je otvoren talijanski restoran Scarpetta. Domišljatog naziva (Talijanima je scarpetta onaj najslađi zadnji zalogaj jela kada komadićem kruha pokupite bogati umak koji je ostao od tjestenine ili pečenja), počeo je već privlačiti pozornost gusto naseljenog kvarta u kojem radi tek nekoliko ozbiljnijih restorana.
U Sesvetskoj ulici na broju 3 nalazi se na mjestu nekadašnjeg bistroa s bezglutenskom ponudom, a predstavlja potpunu suprotnost jer im gosti dolaze upravo po svoju dozi glutena.
"Za sada smo najposjećeniji za ručak, a od jela su osobito popularni ravioli Scarpetta, punjeni telećim raguom s kremom od komorača i parmezana, koje radimo sami", objasnio nam je voditelj restorana Mladen Tolić dok je spuštao tanjur s raviolima na stol.
U bogatom umaku, upravo su ravioli ona vrsta utješne i zasitne hrane koja posebno godi kako počinje hladnije vrijeme. Tolić je svoje vještine vođenja razvijao na renomiranim zagrebačkim ugostiteljskim adresama, a u projekt se priključio svjestan da restoran treba dobro postaviti od samog početka. Za tim od petero u kuhinji zato se brine kuhar Mario Grilec, u čijem je životopisu višegodišnje iskustvo sakupljeno po tradicionalnim hrvatskim i talijanskim restoranima kao što su Okrugljak, Carpaccio i Baltazar. Sam restoran u jednom trenutku može primiti i do 54 gostiju, što je relativno mnogo za prostor zavučen među nebodere, a pritom nudi i parking, što je njihovim gostima vrijedna informacija.
Na jelovnik su uvrstili talijanska jela s raznih krajeva zemlje kao što su tjestenina cacio e pepe, predjelo vitello tonnato, saltimbocca alla romana, odnosno teleći odresci s kaduljom i pršutom, ali i semifreddo s tamnom čokoladom i preljevom od sicilijanske naranče, tiramisu ili pak panna cotta…
Iako su kuhinju proširivali prije otvorenja, napominju da je još uvijek premala kako bi sve svoje tjestenine radili sami, pa su se tako odlučili ponuditi samo domaće njoke i spomenute raviole, barem dok ne prošire proizvodne kapacitete. Za kruh s kojim se u Scarpetti umak jede do zadnje kapi zadužena je Kroštula, a talijanske namirnice dobavljaju preko tvrtke koja stoji iza popularne trgovine za gurmane Bonkulović. Na probranoj vinskoj listi nalaze se i domaće i strane etikete bijelih i crnih vina, kao i prosecco i domaći pjenušci proizvođača kao što su Bertoša ili Puhelek. Cijene za jela kreću se od 60 do 200, ovisno o tome tražite li bruschette, tagliatelle sa škampima ili biftek u zelenom papru i koliko želite da se pred vama nađe tanjur prave utješne hrane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....