I tradicija i novi okusi

Na popularnom mjestu u Bogovićevoj uz pjenušac sad možete naručiti i tartarski biftek

 Vladimira Spindler
Chef Boris Seili u kultno zagrebačko mjesto donosi fuziju tradicije i internacionalne kuhinje

Bulldog, omiljeno mjesto Zagrepčana za ispijanje kave na špici ili večernji provod, kroz posljednja se tri desetljeća prometnuo u nezaobilazno mjesto u strogom centru grada. Čak i ako nemate dogovor za kavu, znate da ćete u Bulldogu sresti nekog poznatog, a ako dolazite iz drugih krajeva zemlje u Zagreb, vrlo vam je vjerojatno ne popisu mjesta koje morate posjetiti za svog boravka. Specifičnost Bulldoga je i da već dugi niz godina ima isto osoblje, ali i vjerne stalne goste što zasigurno doprinosi osjećaju topline i dobrodošlice koju će osjetiti čak i oni koji u njega uđu po prvi put. Upravo stoga u Bulldogu su gostima odlučili ponuditi i gastro uslugu uz pomoć Borisa Seilija, novog Bulldogovog chefa.

image

chef Boris Seili

Vladimira Spindler

Bori Seili, inače rođeni Sinjanin sa zagrebačkom adresom, život pomorca i rad u inozemstvu, mijenja kuhinjom i od prvog dana spoznaje da je upravo taj posao ono čemu će posvetiti ostatak života. Glavni mu je pokretač glazba i upravo je ona kao inspiracija, sastavni dio svakog Seilijevog menija. Kuhinju dijeli s partnericom Ivanom Oreč, koja je Bulldogov sous chef te, kako sam kaže, najveći vjetar u leđa.

Kroz svoja jela chef Seili najviše naginje francuskoj i japanskoj kuhinji, no to ne znači da se ograničava, dapače, vrlo često “koketira” i s ostalim svjetskim kuhinjama. Ograničavanje namirnicama i inzistiranje na isključivo lokalnom, za njega nije dovoljno.

image
Vladimira Spindler
image
Vladimira Spindler

"Upravo su fuzije raznih svjetskih kuhinja ono što me gura dalje uz neprestano učenje i želju za napretkom. Kuhanje i posao shvaćam vrlo osobno i bez kompromisa, jer smatram da se samo tako mogu potpuno unijeti u svaki tanjur i finalni produkt koji ide do nepca mojih gostiju", rekao je chef Seili.

Sam meni je koncipiran kao fuzija nekoliko svjetskih kuhinja pri čemu se gostima žele prenijeti neki potpuno novi okusi, ne bježeći od tradicije.

image
Vladimira Spindler
image
Vladimira Spindler

U ove hladne zimske dane chef Seili je izdvojio nekoliko favorita s Adventskog menija. Između ostalog, tu su klasici poput Bunceka i dinstano zelje s azijskim twistom, Txistorra, baskijska kraljica kobasica koja savršeno ide uz mliječno pecivo, salata od ljubičastog kupusa s hrenom te umakom od senfa i meda. Zatim je tu ragu od jadranske sipe na crnoj palenti s mascarponeom, risotto s kremom od brokule, miso radićem te crumbleom od kulena i badema.

image
Vladimira Spindler
image
Vladimira Spindler

Uz stalni a la carte meni kojeg čine tatarski biftek s aiolijem od dimljenih dagnji, teleći obrazi u kavi na kremi od mrkve i vanilije, pa sve do zimske salate s bučom i burattinom, vjerujemo kako u ponudi ima za svakog po nešto. Čak i za najzahtjevnija nepca.

Svježa namirnica, obrađena s ljubavlju, vidi se na svakom tanjuru, a mi ne sumnjamo da će Bulldog uz novog chefa postati nezaobilazna gastro destinacija u samom srcu metropole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:38