DOBRA IDEJA

Na Hvaru se održava jedinstvena radionica posvećena samoniklom bilju i vinu, a kušat će se Dubokovićevi ziceri

 FJORI FȎRA službena stranica
Sommelierka Marija Vukelić na Hvaru organizira jedinstvenu radionicu pod geslom „Pomiriši, doživi, kušaj!“

Na otoku Hvaru, u selu Gdinj, 15. srpnja s početkom u 19 sati održava se radionica sljubljivanja autohtonog samoniklog bilja i vina pod nazivom "Fjori Fôra" što u prijevodu znači cvjetovi Hvara. Brand fjori fôra osmislila je obitelj Ćurin koja se bavi uzgojem lavande od 1955. Biljne nasade i samoniklo bilje obrađuju i beru kao nekad, ručno, bez uporabe mehanizacije, a iz njih dobivaju potpuno prirodne proizvode na bazi eteričnih ulja te začine.

Radionica započinje šetnjom jedinstvenim vrtom mediteranskog bilja, pred zalazak sunca. Sudionici upoznati bilje i trave koje su oduvijek bile na Hvaru, a njihove arome katkada nalazimo i u vinu. Korak po korak, uz stručno vodstvo, stići će do loze. Uz čašu ružičaste drnekuše, vinar Ivo Duboković ispričat će priču o sortama i vinima Hvara. Autorica radionice Marija Vukelić objasnit će koncept uobičajenog sljubljivanja hrane i vina sa sommelierske strane. Također organizatori će pripremiti i zalogaje s ružmarinom, bosiljkom, komoračem, origanom, uz koje će sudionici kušati poznata vina Duboković poput Moje M, Laganini, Medvjedice i drugih.

Špiranec o Dubovokićevom vinu Moja M

Duboković radi drugačija vina od ostatka Dalmacije. Kod bijelih voli duge maceracije i dugačka odležavanja, a kod crnih snagu, toplinu i koncentraciju kakve prirodno nude položaji Medvid bod i drugi. Moja M je dobivena od maraštine, ali zapravo nema puno veze s drugim maraštinama i rukatcima. Stilski više sliči maceriranim rebulama Goriških brda i talijanskog Collia i zapravo je izvrstan putokaz kako bi se druge dalmatinske bijele sorte, osim pošipa, mogle razvijati. Ovaj zlatno obojeni nektar je krepak i pun, nevjerojatno živ za dob, slan i kiselkast te slastan i osvježavajuć istovremeno. Svakako ga dekantirajte ga prije konzumacije.

Cijena ulaznice iznosi 50 eura, a podatke za uplatu možete pronaći na službenoj stranici obitelji Ćurin koji imaju jedinstven vrt na oko 2500 m2 ispunjen mediteranskim biljem. Na radionicu se možete prijaviti do 14. srpnja.

Posjetitelji mogu uživati u ugodnoj samostalnoj šetnji vrtom i razgledavanju biljnih bazena, fotografirati se u odijelu pčelara ili vozača cvjetnog oldtimera te posjetiti trgovinu s jedinstvenim suvenirima. Uz to, očekuju ih i organizirani edukativni programi sa stručnim vodstvom: na primjer, degustacijska tura vrtom u kojoj mogu upoznati biljni svijet Hvara putem svih osjetila, ili tura posvećena aromaterapiji koja će im predstaviti ciklus proizvodnje eteričnih ulja.

Ovo je prva radionica ovakvog tipa, a organizatori planiraju organizirati još jednu u kolovozu ili rujnu ovisno o uspješnosti prve radionice. Broj posjetitelja je limitiran na 15 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:35