U knjizi Dubrovački komini autorica Jadranka Ničetić objedinila je podatke o dubrovačkoj gastronomskoj baštini, priče i stare recepte. Podatke o načinu i vrsti prehrane u prošlosti pronalazila je u različitim izvorima. Istraživala je po selima dubrovačkog kraja, kopala po Državnom arhivu u Dubrovniku i Naradnoj zdravstvenoj knjižnici, a rad je trajao punih osam godina. Opširniji intervju s Jadrankom možete potražiti na blogu Da mi je nešto slatko, a mi smo nakratko zavirili u Jadrankinu špajzu…
5 stvari koje uvijek imam u frižideru sir, mlijeko, maslo, marmelada od ljute naranče, jogurt
uobičajeni doručak tost, maslo, marmelada od ljute naranče ili jagoda
uobičajena večera nema pravila ovisi što ima u frižideru
kava ili čaj? kava na sve načine, čaj Earl Grey s malo mlijeka
idealan obrok lešo riba i povrće
omiljeni restoran, gdje je: Dundo Maroje, Orsan u Dubrovniku
najdraži kuhar muž
omiljeno bezalkoholno piće svježi voćni sokovi, voda
omiljeno alkoholno piće crno vino
omiljena namirnica artičoke u svim kombinacijama
sve ima bolji okus s… dobrom ekipom
gastro-luksuz bez kojeg ne mogu moj karakter uvijek poklekne pred jakobovim kapicama (Pecten jacobeus)
kod kupnje hrane rastrošna sam na… dobre sireve i dobru čokoladu za muža
omiljeni kuhinjski gadget ručna mašina za pastu
comfort food sorbet
lokacija za večeru iz snova kad bih mogla birati, bilo bi to negdje u Toscani s mojim prijateljima koji vole dobro pojesti i još bolje se zabaviti
čokolada ili voće? voće
idealan desert Uh! Ima ih dosta, svakako da ima cimeta i čokolade
slatko ili slano? prednost za slano, a može i slatko
omiljeni začin kanjela (cimet)
najdraže hrvatsko maslinovo ulje nema ga u dućanima, kupujem ga kod privatnika u Konavlima. U tom ulju se odražava sva svetost masline i sva toplina juga
omiljeno domaće crno i bijelo vino Malvasija od Crvika ili Karamana, Plavac mali
omiljena vrsta sira tete de moine, domaći paški, grana padano, domaći kozji, feta sir… ma svi sirevi kod mene prolaze
najdraža riba list
kad netko kaže meso, ja pomislim na… pečenog kozlina sa začinskim travama
omiljena vrsta i komad mesa sušena kopsica (sušeni but od ovce)
zabranjeni užitak jedino mi doktor može što zabraniti
junk kojem ne mogu odoljeti nisam ljubitelj junka
omiljena zimnica tučene zelene masline, kisele balančane (patlidžan)
što bih skuhala za romantičnu večeru pastu s morskim ježima, jakobove kapice punjene kamenicama pa zapečene s malo masla i začina uz dobar sir i još bolje vino
sastojci moje omiljene pizze… s puno raznih sireva i mora biti dobra
nikada ne jedem… tripice (fileke) i poriluk
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....