Kolekcionar Igor Goleš, koji je, kako smo vam pisali, strast prema sakupljanju starih fotografija, razglednica i dokumenata pretvorio u posao, s čak tri izdane (i dvije rasprodane) monografije prepune svakodnevnih prizora i impresivnih povijesnih scena snimljenih od sredine 19. stoljeća pa sve do 1970-ih, ovog je tjedna na svojim društvenim mrežama objavio još jedan zanimljiv zapis. Riječ je o Jelovniku splitskog hotela Park iz 1955. godine. Govorimo, znaju to dobro Splićani, o najstarijem i najprestižnijem splitskog hotelu koji je već 103. godinu perjanica hotelske ponude grada pod Marjanom.
O ekskluzivnosti iz nekih davnih vremena, kojih se bolje sjećaju naši roditelji, bake i djedovi, najbolje govori baš ovaj komad papira. No, kako ne bismo parafrazirali njegove riječi, u nastavku vam donosimo njegovu objavu, odnosno pojašnjenje i usporedbu cijena kad je spomenuti Jelovnik bio aktualan i danas.
"Zgodan primjer kakve su nekada cijene bile u a la carte restoranima. Evo cjenika iz čuvenog splitskog hotela Park datiranog 25. 4. 1955. Moram napomenuti da je ovaj čuveni hotel sigurno bio mnogi skuplji od većine drugih tada u Splitu, ali svejedno zgodno je komparirati tadašnji omjer cijena s današnjim, primjerice, po tadašnjoj cijeni jastoga. Danas je njegova cijena najmanje 130/140 € po kg u restoranima. Po ovom cjeniku ne možemo znati koja količina jastoga je koštala tadašnjih 250 dinara, pretpostavimo da je prikazana cijena vjerojatno za porcijaše od prosječnih cca 0,5 kg. Ako je to tako, danas bi cijena porcijaša bila oko 70 € (250 dinara), a po cjeniku hotela Park tada - usporedivo s cijenom jastoga - danas bi porcija pržene slanine s jajima koštala cca 35 €, omlet i spaghetti milanese po 27 €, salama Gavrilović čak 50 € (čudo da je bila na meniju, kao kavijar), biftek je stajao skoro kao i jastog - 67 €, itd… uostalom usporedite sami", napisao je između ostalog Goleš.
Na kraju je zaključio: "Istina je da tada riba nije imala cijenu kao danas i bilo je mnogo više u ponudi i s puno manjom nabavnom cijenom, ali da je bilo skoro jeftinije poist jastoga nego 2 porcije manistre ili 1,5 porcija pršuta, e to je hit".
U komentarima je Mario Mandarić, chef zagrebačkog restorana Noel, primijetio kako treba uzeti u obzir i inflaciju dodavši: "70 eura 1955. danas je 234 eura".
Valja primijetiti i koja su se jela našla na meniju tako jednog ekskluzivnog mjesta. Naime, na jelovniku je bilo čak šest jela od telećih iznutrica, a jedan od pratitelja ovog Instagram profila dobro je uočio kako u ponudi nije bilo niti jednog jedinog jela s piletinom. No, zato jest salama po cijeni većoj od dalmatinskog pršuta...
Našu priču s Igorom Golešom o njegovoj strasti kao i najstarijem sačuvanom prikazu pečenja janjaca na ražnju na području Dalmacije, čitajte ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....