Kiseli kupus Anđelke Trdić opet je hit, a scene s prepunog zagrebačkog Dolca baš je lijepo vidjeti. Čini se kao da se cijeli grad spustio na legendarnu zagrebačku tržnicu, jer je more ljudi preplavilo i plato, ali i zatvoreni dio placa.
I dok se na gornjem dijelu Dolca mahom kupuju zelena salata, limun, naranče, krumpir, zelenje i korijenasto povrće za juhu te svježe zelje, u donjem dijelu stvorile su se velike gužve pred mesnicama i pred jednom, dobro nam poznatom i dragom tezgom. Da biste došli na red i kupili željeni komad svinjetine, janjetine, teletine ili nekog drugog mesa, potrebno je čekati oko 20 minuta, a želite li kupiti domaće kiselo zelje po receptu Anđelke Trdić, morat ćete čekati puno dulje.
No, Zagrepčanima to kao da ne smeta, jer bez Anđelkinog kiselog zelja nema dobre sarme - čuli smo više puta. I dokaz je kako ljudi prepoznaju kvalitetu, ali i da neke stvari ne izlaze iz mode. Pritom, naravno, mislimo na tradicionalne recepte i mnogima omiljenu sarmu te suho meso ili buncek s kiselim zeljem koje će se naći na mnogim stolovima za nadolazeći blagdan.
Inače, kako i sami znate, novogodišnja sarma obavezan je dodatak svečanom stolu pa ne čude gužve koje su se stvorile uoči blagdanskog vikenda. No, unatoč tome što se iz godine u godinu ovaj prizor ponavlja, svakog puta uspije nas iznenaditi. Naime, red za kiseli kupus gospođe Anđelke Trdić bio je toliko dugačak da mu sa stepenica nismo vidjeli kraj. Iako se na susjednim klupama također može kupiti dobar kupus, čini se, kupci ostaju vjerni gospođi Anđelki pa čak i ako to znači stajanje u redu po 30 i više minuta.
Inače, Anđelka Trdić nadaleko je poznata po svom kupusu i na tržnici Dolac prodaje ga već 45 godina. Jednom nam je prilikom ispričala kako kod nje kupuje i po nekoliko generacija iste obitelji i kako kupus prodaje od početka rujna pa sve do svibnja, a logično, najtraženiji je u prosincu. Tada joj u pomoć uskače i sin.
"Ovo je naš obiteljski posao, dugo godina kiseli kupus je prodavala moja majka, a onda sam posao preuzela ja. Proizvodimo isključivo varaždinsko zelje koje se, za razliku od ogulinskog, reže tanje, a tanji su i listovi. Imamo polje u blizini Varaždina i u Svetoj Klari gdje i živimo i proizvodimo u sklopu našeg OPG-a Trdić. Nakon mene, nadam se, s obiteljskim poslom nastavit će moj sin koji mi i inače priskoči u pomoć vikendima kada je navala veća. Znate, mi na dobar dan u sezoni prodamo 300 kila kiselog kupusa", rekla nam je gospođa Anđelka u kratkom razgovoru prošle godine.
Otkrila nam je tada i kako proizvodnja kiselog kupusa nije baš jednostavna te da je najvažnije pogoditi pravilan omjer kupusa i soli.
"U svoje zelje dodajem kukuruz, papar u zrnu i lovorov list. Isti recept koristim već godinama, a ljudi to vole i prepoznaju", rekla nam je Anđelka dodajući kako smatra da je njezin kupus toliko tražen zbog svoje kvalitete, ali napomenula i kako je rad s ljudima nešto čemu poklanja puno pažnje.
"Osim kvalitete, ljudi gledaju i red i čistoću. Druga stvar je to da s ljudima treba znati raditi, ne smiješ biti drzak i bezobrazan, trebaš imati volju upoznati nove ljude, čuti što imaju reći, biti ljubazan."
Ako sami nemate vremena doći na Dolac ili neku drugu tržnicu, ovdje provjerite radno vrijeme trgovina za blagdane, a inspiraciju za dobar treš tulum potražite kod chefova Matije Bogdana i Matije Pavlica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....