PLAN ZA VIKEND

Medak u Rougemarinu radi dobar tatarski, ali ovaj pohani kruh nas je raspametio, imamo recept

Odnedavno u centru grada možete uživati u malo drugačijem brunchu, isprobajte ga na poznatoj adresi ili pripremite sami

Domišljati chef Marin Medak prošle je subote predstavio novi koncept subotnjeg uživanja u dobrim zalogajima u svom RougeMarin Cityju u zagrebačkoj Petrinjskoj. Naime, osim u lepinjama, namazima i sendvičima na koje smo na ovu adresu svraćali do sada, odnedavno svake subote u Petrinjsku možete svratiti i na malo drugačiji brunch.

Cijela ideja iza novoosmišljenog koncepta je gostima ponuditi uživanje u jelima kao što klasičan ili tatarski od tigrastih kozica i lososa, tamo negdje između doručka i ručka, kao produžetak izlaska petkom ili uvertira u izlazak subotom, kada se gladni nađete u centru grada, na špici ili nakon obilaska tržnice Dolac. Koncept je poznati chef nazvao Tatari Brunch, a u cijeloj ideji pridružila mu se i ekipa koja stoji iza hrvatskog pjenušca Piena, koji se također, u različitim formama, ovdje nudi uz brunch.

image
Bojan Haron Markicevic

"Želimo da ovo bude mjesto odlične zabave, opuštene atmosfere uz super hranu i pjenušac. Svi se želimo opustiti i dobro zabaviti vikendom, a upravo to pronaći će svi koji rezerviraju kod nas subotom od 10 do 13 sati svoje mjesto u Petrinjskoj 2", poručio je Marin Medak.

image
Nera Simic/Cropix

No, osim tatarskog u nekoliko varijanti, koje Medak ne poslužuje na klasičan, već malo pomaknuti način, s dodacima kao što su krema od ljutike, dehidrirani žumanjak i ukiseljeno povrće, nama se posebno svidjelo i jedno slatko jelo koje smo u sklopu bruncha u RougeMarinu imali prilike isprobati.

Riječ je o naizgled običnom pohanom kruhu, pofezlama ili kako ga već želite nazvati, a zapravo je u pitanju mekan, sočan, taman dovoljno sladak i lijepo začinjen desert kojem bismo se mogli vraćati svakog jutra. Inspiriran desertom Crème Brûlée, chef Medak radi ga na nešto drugačiji način, a nakon što smo ga isprobali, odmah smo ga zamolili za recept koji ostavljamo u nastavku.

image
Bojan Haron Markicevic

Za potpuni užitak svakako se zaputite u RougeMarin City, a u slučaju da vam Petrinjska 2 nije toliko blizu, u pripremi se okušajte sami. Shokupan kruh možete nabaviti u Korica pekarnicama, a jagode vrlo lako možete zamijeniti drugim, trenutno lakše dostupnim, sezonskim voćem.

Trebat će vam:

  • 2 shokupan (bijeli mliječni kruh)
  • 2 jaja
  • 1 l vrhnja za šlag (0.5 litre za smjesu za kruh, 0.5 litre za šlag)
  • ekstrakt vanilije (po želji)
  • šećer u prahu
  • 500 g jagoda (ili drugog voća)
  • 100 g šećera
  • med

Priprema:

U okruglu zdjelu razbijte jaja, dodajte slatko vrhnje, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i med, te dobro umutite i prebacite u četvrtasti dublji pleh. Kruh narežite na kriške debljine 2-3 cm i stavite ga u pleh sa smjesom. Ostavite tako 7-8 minuta da se dobro natopi i upije smjesu. Na tavi otopite maslac (na laganoj vatri) i stavite kruh. Lagano pecite kruh 4-5 minuta sa svake strane, pazite da maslac ne izgori. Kada je kruh lijepo zapečen (zlatno-žute boje) prebacite ga na tanjur, lagano pospite sa gornje strane kristalni šećer i ravnomjerno rasporedite po kruhu. Uzmite brener i lagano zapalite šećer da se karamelizira. Uz french toast servirajte jagode ili drugo voće, med i vrhnje za šlag koje ste istukli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:55