RITAM SCENE

Mate Janković preliminarno je otvorio SOL, poznato međimursko jelo služi u obliku keksa Oreo

U novom Jankovićevom lokalu održana je promocija novog proizvoda te je time odrađena "nulta" večera, evo što se našlo na meniju

Nedavno smo objavili kako Mate Janković otvara tapas bar u centru Zagreba što je imalo veoma dobar odaziv, ali i pozitivne reakcije iz čega je zaključiti da su se ljudi zaželjeli Jankovića na trajnijoj fizičkoj lokaciji. Janković je novom lokalu nadjenuo ime SOL, koji se nalazi u prostoru nekadašnjeg super popularnog Maraschina u Margaretskoj ulici. Ovog tjedna odradio je preliminarnu večeru za odabrane uzvanike, a službeno otvorenje i početak rada restorana planira za sredinu prosinca.

image
Niko Goga
image
Niko Goga
image
Niko Goga
image
Niko Goga
image
Niko Goga
image
Niko Goga

Naime, agencija Prime Time komunikacije ondje je organizirala predstavljanje nove Skechers Arch Fit linije. Poznata imena društvenog života poput Ide Prester, Slavka Sobina, Bojane Gregorić Vejzović i Enesa Vejzovića prisustvovali su takozvanoj "nultoj" večeri u Jankovićevom SOLu.

image

Mate Janković i Ida Prester

Niko Goga
image

Mate Janković i Tomo Ricov

Niko Goga
image

Mate Janković i Nevena Rendeli

Niko Goga

Janković je sa svojim timom predstavio tapas jela koje planira uvesti u redovan meni novog lokala. Dug je proces razvoja određenih jela što nije odveć poznato široj javnosti i brojna jela prolaze kroz kreativne procese i probe prije, no što dobiju finalni proizvod. Djelić tog procesa Janković je objasnio na primjeru prekmurske gibanice "Oreo". Janković je krajem listopada, na svojim je društvenim mrežama, objavio prve probe jela koja će se vrlo vjerojatno naći na meniju. Zatim je prije desetak dana opisao svoju ideju međimurskog "Orea"

"Otvorenje tapas bara sve je bliže. Jelovnik i hrana su osmišljeni, testirani i spremni, ali takav kakav jesam, odlučio sam si još dodatno zakomplicirat život. Prije neki dan sam došao na ideju da napravim međimurski "Oreo". Dakle, napravio sam biskvit od maka, blago ga dehidrirao i oblikovao. Pripremio nadjev od oraha, jabuka i sira." rekao je Janković.

Iako naizgled jednostavno, nekoliko elemenata navelo ga je na razmišljanje. Primjerice, nije trebao dehidrirati biskvit jer nakon sat vremena na zraku bit će spreman za posluživanje. Dehidracijom se biskvit previše mrvio, a u servisu tanjur mora biti čist i bez mrvica. Shvatio je da mora dodatno samljeti mak. Umjesto općepoznate Granny Smith sorte jabuke, bio bi zadovoljniji s "adamčicom" ali zbog teže nabave starih lokalnih sorti morao je smisliti drugu, dostupniju opciju. Legenda kaže da je plod oblikovan tako što je Adam obuhvatio jabuku sa svih pet prstiju od kuda potječe i sam naziv. Stablo jabuke adamčice posebno je lijepo promatrati zimi jer kad otpadne lišće i pojavi se prvi mraz, plod ostaje na stablo pa u božićno vrijeme imate "okićeno" stablo. Adamčicu karakterizira deblja kora i kiselkast okus, a posebno je dobra za pravljenje kompota. Ovu sortu uglavnom je moguće naći u Zagorju.

Uslijedile su dodatne preinake, a Janković je mnogo zadovoljniji s finalnom verzijom koju je ujedno poslužio i na preliminarnoj večeri. U nastavku donosimo meni s večere:

image
Niko Goga
image
Niko Goga

Profiterol sa pastrvom i dimljenom basom sa hrenom

Vino za prvi slijed: Coletti pjenusac

image
Niko Goga

Tatarski od boškarina i souffleom od krumpira

Vino za drugi slijed:Fakin Malvazija

image
Niko Goga

Terina od crne svinje sa ukiseljenim povrćem

Vino za treći slijed:Traminac Iločki podrumi

image
Niko Goga

Njoki s pašticadom

Vino za četvrti slijedMiloš Plavac mali

image
Niko Goga

Prekmurska gibanica "Oreo"

Vino za peti slijed: Štampar Graševina izborna berba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:22