SJAJNO GOSTOVANJE

Maša Salopek, najbolja slastičarka na svijetu gostovala u Masterchefu, ovako priprema zlevanjku

 Vedran Peteh/Cropix
U jučerašnjoj epizodi kulinarskog showa Masterchef Hrvatska gostovala je pastry chefica Maša Salopek

Maša Salopek, najbolja slastičarka na svijetu 2021. godine i pastry chefica u slovenskoj Hiši Franko, jedinom restoranu s dvije Michelinove zvjezdice u regiji, jučer je gostovala u emisiji popularnog kulinarskog showa Masterchef Hrvatska. U sklopu stres testa u kojem se troje natjecatelja natječu za ostanak u showu, pripremila je više nego zanimljiv desert, a kandidati su ga zatim morali što vjernije replicirati. Maša je poznata po svom kreativnom promišljanju i spretnom baratanju najrazličitijim slastičarkim tehnikama i alatima pa nas nije iznenadilo što je pred kandidate postavila pravi izazov. Zadatak je, naime, bio replicirati njezin kroasan od jabuke punjen gelom od bobica bazge i jabuke te glaziran redukcijom meda i mlijeka pa dovršen kandiranom koricom limuna i tostiranim orasima. Uz kroasan, poslužena je i slastičarska krema od kuhane šunke i hrena. Iako su prije nekoliko dana kandidati prezentirali zbilja loše replike nešto jednostavnijeg recepta, uz malu pomoć poznate slastičarke, troje koji su se našli u izazovu, sudeći prema viđenom, ovog su puta napravili više nego dobar posao.

image
Screenshot Dnevnik.hr/
image
Screenshot Dnevnik.hr/

Zanimljivo je dodati i kako su se kandidati u ovom izazovu po prvi puta susreli s japanskom mandolinom, koju je u emisiju donijela sama Maša Salopek te im prezentirala način na koji se oblikuje jabuka kako bi poprimila oblik kroasana. Nakon što ih je zadivila svojom smirenošću i znanjem, Maša je kandidate pohvalila te izjavila kako je ugodno iznenađena jelima koje s pripremili u zadanom vremenu. Ipak, na kraju emisije jedan od troje kandidata morao je ispasti, a to je ovog puta bio Nikola Kotur iz Međimurja.

‘‘Moram priznati da sam oduševljena koliko ste u kratkom vremenu, bez treninga uspjeli replicirati ono čime sam vas izazvala, tako da veliki komplimenti po tom pitanju‘‘, rekla je Maša Salopek nakon kušanja jela koja su napravili kandidati, piše Dnevnik.hr.

Masterchef Hrvatska pratimo već nekoliko godina i, iako su se u showu i do sada pojavljivala velika imena hrvatske gastronomske scene poput chefa Hrvoja Zirojevića, pastry chefice Petre Jelenić ili nedavnih gostiju braće Čučković, dolazak Maše Salopek prilično nas je (pozitivno) iznenadio. Iako se sam show često previše fokusira na dramatične odnose između natjecatelja, ovog je puta fokus bio na jelu koje je prezentirala gostujuća pastry chefica te smo emisiju napeto pratili od samog početka pa sve do kraja.

image
Vedran Peteh/Cropix

Maša Salopek dolazi iz Međimurja, točnije Čakovca, a slastičarku karijeru započela je nakon završenog tečaja slastičarstva u sisačkom kulinarskom institutu Kul IN. Potom je odradila praksu u zagrebačkom Dubravkinom putu, pa i u istarskom hotelu Lone, a onda je u restoranu Plavi podrum dobila slobodu kreirati svoje slastice.

"Duboko u sebi sam spoznala da bi restoransko slastičarstvo moglo biti to zanimanje koje će me ispunjavati i koje će mi dati potrebnu slobodu", ispričala nam Maša Salopek o angažmanu koji je trajao oko godinu i pol dana kada smo je prošle godine posjetili u Hiši Franko.

Vijest da Hiša Franko traži voditelja stanice za kruh i deserte natjerala je Mašu na razmišljanje, a potom se prijavila na staž. Nakon tri dana stažiranja, ponudili su joj posao jer je, kako kaže, navodno kompletno preuzela stanicu. Da u Hiši Franko radi itekako dobar posao dokaz je činjenica da je u rujnu 2021. godine primila nagradu The Best Chef Pastry Award prema izboru The Best Chef. Zahvaljujući toj prestižnoj nagradi, ova Čakovčanka postala je najbolji pastry chef odnosno najbolja slastičarka na svijetu. Svečana dodjela nagrada održana je u Amsterdamu, a laureate je biralo stotinjak anonimnih profesionalaca koji putuju svijetom i otkrivaju talente. Redom su to novinari, fotografi, gastronomski kritičari.

Kada smo Mašu nedavno posjetili u kuhinji Hiše Franko, otkrila nam je recept za međimursku zlevanjku koji ostavljamo u nastavku pa, ako smatrate da niste dovoljno spretni da kod kuće replicirate njezin kroasan od jabuke iz Masterchefa, svakako razmislite o tome da se okušate u pripremi nešto jednostavnijeg, ali zbilja ukusnog, tradicionalnog deserta Maše Salopek.

image
Vedran Peteh/Cropix

Za zlevanjku će vam trebati:

3 jaja

100 g šećera

100 ml mlijeka

100 ml maslinova ulja

1 prašak za pecivo

200 g kukuruznog brašna

100 g oštrog brašna

prstohvat soli

250 g mljevenih oraha

40 g šećera

rum (ako ga želite učiniti privlačnijim)

Dodatno:

nekoliko žlica domaćeg džema od šljiva

600 ml kiselog vrhnja

Priprema:

U mikseru jako dobro izmiksajte jaja sa šećerom te dodajte mlijeko i ulje. Ponovno promiješajte i dodajte suhe sastojke (prašak za pecivo, kukuruzno brašno, oštro brašno i sol. Možete dodati čak i 50 g palente) pa sve zajedno sjedinite u homogenu smjesu. Zagrijte pećnicu na 250 °C, a u međuvremenu izmiješajte preostale sastojke u posebnoj posudi - orahe, šećer i rum! Moja mama obično stavlja puno ruma, a ja čak i više! U pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, prvo stavite pola količine smjese za tijesto, zatim pola količine smjese s orasima. Nakon toga stavite ostatak smjese za tijesto te ostatak smjese s orasima. Ubacite još nekoliko žlica domaćeg džema od šljive, i sve premažite kiselim vrhnjem. Pecite kolač na 250 °C do trena kad se tijesto napuhne, a zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite dok kiselo vrhnje ne postane zlatnosmeđe, otprilike 25 minuta.

Još jedan savjet - uz komad pečenog kolača odlično će se sljubiti čašica domaće šljivovice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:23