LJEPOTA U NOVIGRADU

Marina Gaši priredila impresivnu večeru sa španjolskim chefovima nomadima i Lanom Klingor Mihić

Istarska chefica vrlo rijetko priređuje gostujuće večere ali kad se toga prihvati tada je to doista nešto posebno

Kada Marina Gaši pozove nekog u goste u svoju kuhinju, taj uistinu mora biti poseban i drugačiji. Naša vrsna chefica iz Novigrada ugostila je tako 13. listopada jedan zanimljivi argentinsko španjolski dvojac koji je probranoj publici željnoj novih kulinarskih virtuoznosti u njezinom restoranu Marina u istarskom Novigradu ponudio dašak španjolske, ali i nordijske kuhinje. Bila je to večera kojoj su se svi veoma radovali jer svi koji Marinu Gaši dobro poznaju, znali su da ih očekuje nešto novo, drugačije i zanimljivo. A Federico Tiseyra, po struci slastičar, i slikarica Nuria Gonzalez Alcaide su to opravdanje i ispunili pripremivši odličnu večeru u suradnji s kreativnom istarskom cheficom, sve popraćeno lokalni vinima Cuj.

image

Na fotografiji: Nuira Gonzalez Alcaiide, Lana Klingor Mihic, Marina

Marijana Banko/Cropix

Ujedno je ovaj kreativni mladi par najavio i otvaranje svog restorana u Barceloni pod nazivom Carta blanca krajem ove godine. Istra i Marinin restoran jedna su od lokacija gdje su htjeli predstaviti sebe i što namjeravaju raditi. Do kraja godine, kako nam kaže elokventan Federico, planiraju gostovati u Europi i Aziji.

image

Na fotografiji: Nuira Gonzalez Alcaide i Federico Tiseyra

Marijana Banko/Cropix

- S Marinom smo stupili u kontakt još prije korone prije tri godina, ali onda se sve to zaustavilo. Vidio sam što radi dok sam radio u restoranu Magorabin u Torinu. I bio sam jako znatiželjan. Dugo vremena smo razgovarali o tome da dođemo. Pratili smo ju na Instagramu i odlučili smo joj se javiti što je ona odmah prihvatila. I evo nas, prvi put u Hrvatskoj i Istri. Drago nam je da smo došli, tim više što smo stalno putovali po Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, a Hrvatska nas je uvijek intrigirala. No, nikad ju nismo imali priliku posjetiti. I stvarno smo oduševljeni onime što nudite. Tu sam samo kratko, tri dana, ali stekli smo neki kratki uvid. Posebno nas je oduševilo vaše vino koje je vrhunske kvalitete i lagano. Jako je čisto, kazao nam je 28-godišnji Federico dok je zajedno sa svojom samozatajnom partnericom slikaricom, koju je upoznao na poslu u Torinu, spremio niz predjela prije nego su došli svi gosti željni nešto drugačije kuhinje.

image
Marijana Banko/Cropix
image

Marina Gaši i Lana Klingor Mihić koja je također dala važan doprinos večeri svojim kuhanjem uz španjolski duo i Marinu Gaši

Marijana Banko/Cropix
image

Chef nomad Federico Tiseyra

Marijana Banko/Cropix
image

Nuira Gonzalez Alcaide

Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image

Lana Klingor Mihić u u finalnim pripremama jednog od posluženih specijaliteta

Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix

Najprije su ponudili tri snacka u kombinaciji. Sastojao se od kroketa punjenih šampinjonima, zatim tarteleta punjenog pilećom paštetom posipanog kavijarom balzamičkog octa, karameliziranim kruškama te prahom kadulje. Tu je bila i zdjelica dobrog okusa koja je zamijenila aperitiv - skuša u zelenom umaku od peršina, poriluka te gela vermuta. Zatim je na stol došao biftek tartar s kremom od parmezana te isušenim crnim maslinama, senfom, vlascem, kiselim krastavcem te prahom hibiskusa. Ovaj kreativan par potom je gostima ponudio langostin ili crvenu kozicu polivenu pilećim umakom, kako kaže Federico neku vrsta njihovog "maremontija". Uslijedila je riba sa njihovim specijalnim crvenim umakom Mole rojo od pečenog krumpira i luka sa crvenim dodacima te zelenim uljem. Za kraj pripremili su preddesert i desert. Preddesert je bila granita od meda i ružmarina, a desert njihov poseban sladoled.

Marina nam kaže da je ovo bila odlična prilika pokazati javnosti nešto novo zbog čega je rado prihvatila gostovanje.

- Jako su me inspirirali jer su bili uporno oko toga da dođu kod nas. Uglavnom kod mene u restoranu ne gostuje puno chefova, ali oni su mi bili intrigantni. Kontaktirali su me preko Instagrama. I tako je došlo do ove suradnje. Bili su mi prije svega zanimljivi jer su mladi, putuju okolo, stažiraju, stječu nova znanja i mogu ponuditi nešto novo. Volim kada dođe netko u naš restoran i pokaže javnosti nešto što mi ne radimo. Tako i mi našim gostima pružamo neko drugačije iskustvo. Ovakva jela nemaš prilike ovdje jesti svaki dan, ističe Gaši. Veli da joj je bio gušt gledati mlade kuhare kako zajedno pripremaju hranu.

image

Na fotografiji: Marina Gasi

Marijana Banko/Cropix

- Rade kao jedan u jednoj zanimljivoj simbiozi. Ja sam im skroz prepustila svoju kuhinju da pripreme sve po svojoj želji. Pustila sam im ključeve i rekla - zovite me ako nešto trebate. Što se tiče namirnica, donijeli su dosta španjolskih namirnica od začina i paprika. Kombinirali su svoje okuse s dijelom naših namirnica, otkrila nam je Gaši.

A Federico i Nuria nakon godina stažiranja i putovanja po cijelom svijetu u svom novom restoranu žele pustiti korijenje.

- Otvaramo krajem prosinca i sada se sređuje prostor. Zato ovaj period koristimo za gostovanja. Sljedeći tjedan kuhamo u Italiji, a krajem mjeseca idemo u Singapur na tri tjedna kako bismo napravili nove menije. Želim na ovaj način da nas ljudi upoznaju, veli nam ovaj ambiciozni chef i nomad koji je svoju karijeru gradio u brojnim lokalima s Michelinovim zvjezdica od rodne Argentine do Kariba, Europe i Azije, a obrazovao se u Buenos Airesu. Radio je u Španjolskoj, Italiji, Švedskoj, također u SAD-u i Brazilu, a najviše ga zanima razvijanje uzbudljivih kulinarskih koncepata koji uključuju kreativnost i nove ideje. Pitamo ga planiraju li i oni steći Michelinove zvjezdice budući da je zanat "brusio" upravo u takvim lokalima. Kroz smijeh kaže da će vidjeti, ali da mu to nije glavni fokus. Bitno mu je da u hrani uživaju njegovi gosti, ali i njih dvoje.

image

Na fotografiji: Marina Gasi i Davor Bursic

Marijana Banko/Cropix

- Fokusirat ćemo se na to da gostima ponudimo prije svega dobru hranu. Ne želimo sami sebe stavljati pod veliki pritisak. Želimo i sami u tome uživati. Prije smo bili 15 do 16 sati u kuhinji. Sada želimo samo pripremati dobru hranu, ali i imati vremena za sebe, zaključuje Federico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:27