Svjetska gastronomska scena proteklih je dana sa svih krajeva svijeta držala palčeve svojim ponajboljim chefovima, koji su s nestrpljenjem iščekivali 6. studenog i svečanu ceremoniju proglašenja sto najboljih chefova na svijetu po izbor The Best Chef Awardsa. Ovaj izbor i mnogim chefovima omiljena nagrada, organizirana je osmu godinu za redom, a održana je u Dubaiju. Inicijator ovog izbora je DET (Dubai Department of Economy and Tourism), te je pokrenut s ciljem učvršćivanja statusa Dubaija kao središta kulinarske izvrsnosti. Međutim, ono zbog čega je chefovima draga je zato što se dodjeljuje njima osobno, a ne restoranima u kojima rade, kako je to, primjerice, slučaj s izborom World’s 50 Best Restaurants, što i samo ime nagrade govori.
No, ono zbog čega je ovogodišnji izbor itekako važan za domaću gastro scenu je da su u društvu sto najboljih chefova na svijetu po prvi puta našla i dva naša chefa. Naime, među proglašenim chefovima istaknuti su Marijo Curić iz restorana 360 Dubrovnik i Deni Srdoč ispred restorana Nebo. Oni su zaslužili oznaku Excellent i jedan nož, koji nose chefovi s najmanje 20 posto maksimalnih bodova kolega.
Kako je chef Curić i sam prisustvovao svečanom proglašenju najboljih u Dubaiju, o dojmovima nakon osvojene laskave titule uspjeli smo ga tek kratko upitati.
"Moram reći da je biti uvršten na listu The Best Chef Awards u kategoriji Excellent izvanredno iskustvo. Osjećam se nevjerojatno počašćenim i ponosnim, ne samo zbog priznanja, već i zbog prilike da se družim s nekim od najvećih imena u kulinarstvu", rekao je chef popularnog dubrovačkog restorana ističući kako je atmosfera na samoj ceremoniji u Dubajiu bila nevjerojatna.
Kako u svijetu gastronomije teško išta možeš napraviti sam ili, bolje rečeno, bez podrške, pitali smo chefa Curića i kome posvećuje nagradu.
"Ovo priznanje želim posvetiti svojoj obitelji i timu koji su me vodili kroz ovaj put!", naglasio je. No, nisu to jedini njegovi ljudi.
"Također, želim izraziti posebnu zahvalnost svojim hrvatskim kolegama koji su me nominirali. Pozitivni odnosi i poštovanje unutar struke mi puno znače", ponosno ističe.
A kako zbog radnih obaveza nema previše vremena za slavlje, chef Curić će odvojiti trenutak da proslavi s prijateljima u skromnom okruženju, a svima koji su navijali za njega, dodao je, i ovim putem želi još jednom zahvaliti.
Inače, Marijo Curić je u restoranu 360 Dubrovnik od 2015., a u kuhinji radi od 2007. Kako smo svojevremeno pisali, njegovu bi gastronomiju bilo najispravnije definirati kao tehnički vrlo moderno kuhanje na zasadama stare francuske škole, s fokusom na tradicionalnim, domaćim okusima. Sa svakim stažom i godinom iskustva, chef Curić raste, pa je i na našoj ovogodišnjoj recenziji restorana impresionirao te tako još jednom opravdao nagradu chefa godine u izboru Dobrih restorana 2020.
Više o dobitnicima The Best Chef Awards 2024, čitajte ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....