snima: Darko Tomaš
Počeo je najvažniji gastro festival-Tjedan Dobre hrane. Svi gastro zaljubljenici i oni koji se to tek spremaju postati dobrodošli su ovog vikenda u City Center one East.
Otvorenje je pripalo najpoznatijoj hrvatskoj blogerici Sanji Mijac koja je naučila posjetitelje kako pripremiti zdrav i ukusan doručak. Točnije, ispekla je muffine s bundevom te ih sljubila s čašom prirodnog narančinog Juicy soka, a miris tek pečenih kolačića prolomio se trgovačkim centrom.
Nakon obaveznog jutarnjeg obroka, glavna “riječ” pripala je Hrvoju Krajnoviću inače voditelju kulinarskih radionica portala Djeca.hr koji zajedno sa svojom kćerkicom Oljom educira znatiželjnike kako pripremiti obroke koje će vaši najmlađi doista voljeti. Ovog puta odlučio se na pripremu snack zalogaja koji su se razgrabili u trenu. Osim kulinarske radionice na centralnom mjestu, za najmlađe je osmišljen dječji kutak koji se pretvorio u pravu malu tvornicu veselih magnetića, rukotvorina od tijesta i šarenih crteža. Za kretaivnim dječjim stolom tražilo se mjesto više, a cijelim prostorom na daleko se mogao čuti dječji smijeh.
Broj gastro entuzijasta povećavao se iz minute u minute pa je na radionici falafela koju je pripremio Centar za kulturu prehrane nastala već poprilična gužva budući da su posjetitelji doista mogli sudjelovati u pripremi jela.
Veliki dvoboj chefova
Ipak, na prave zvijezde trebalo je čekati. Prvi kulinarskih dvoboj chefova u paklenoj kuhinji pripao je glavnoj chefici zagrebačkog Dubravkinog puta Priski Thuring i Gregoriju Mannucciju. Odlučili su se uhvatiti u koštac sa srdelom. Upravo zbog mnogobrojnih kombinacija u kojima se srdela savršeno nalazi nazivaju je još i kraljicom mora. Jutro su proveli na placu obilazeći svoje izvore kako bi nabavili sve potrebno za današnji duel. Radionica je bila popunjena, a gurmani, slučajni posjetitelji i prolaznici željno su iščekivali kraj duela kako bi proglasili uspješnijeg.
Napetoj atmosferi dodatno je pridonijela i vješta moderatorica Marijana Batinić pokušavajući doznati tajni sastojak ili tehniku pripreme. Tko je pobijedio? Pa vjerujemo da bi većina odgovorila kako je to nemoguće proglasiti, ali u tijesnoj borbi Mannuccijevo jelo ipak je odnijelo pobjedu.
-Ovo je prefino! Nisam s mora, ali kući stvarno puno pripremamo srdelu na sve moguće načine, frigane, u složencima ili samo pečene onako u pećnici, ali ovo je prefino! Probala sam prvo Priskino, pa Gregorijevo jelo i stvarno ne mogu odlučiti koje mi je ukusnije- otkrila nam je prolaznica Dora.
Pobjedniku je uručena nagrada Delimanov Nutribullet, a možete ju osvojiti i vi ako zaigrate našu veliku nagradnu igru !
Nakon morskih delicija, prvi i jedini bavarski restoran u Hrvatskoj-Maximilijan, otkrio nam je kako pripremiti klasik- schnitzel! Na posljednjoj radionici Barbare Črgar naučili smo kako pripremiti nedjeljni ručak za trideset minuta po receptima s portala jakuham.hr koje vjerujemo da će mnogi posjetitelji danas isprobati u svojim domovima.
-Izuzetno smo zadovoljni kako je protekao prvi dan. Sutra očekujemo još veći broj ljudi i ovom prilikom pozivam sve da dođu isprobati nove stvari koje neće imati prilike kušati negdje drugdje ili ako im je draža restorantska ponuda od sutra se vidimo u desecima restorana diljem zemlje s posebno osmišljenim menijima za ovu prigodu- zaključila je , Ivana Omerović, organizatorica Tjedna dobre hrane
Što vas očekuje danas?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....