Sinonim za izvrsnost

Manje poznata priča najbolje hrvatske slastičarke: ‘Prvi desert je završio u maminom cvijeću!‘

 Privatna Arhiva/
Petra Jelenić prisjetila se u velikom intervjuu svojih početaka, poslovnog puta te ispričala nekoliko anegdota iz kuhinje

Postoje imena koja su institucije i čiji proizvodi predstavljaju izvrsnost. To su, primjerice, Jane Birkin i Manolo Blahnik u svijetu mode, dok je bog francuskog slastičarstva i macaronsa Pierre Herme. U Hrvatskoj, pak, najbolje macaronse radi Petra Jelenić. I ne samo macaronse, ona je postala referentna točka za "slatku" izvrsnost. Iako se oduvijek vrzmala po kuhinji i voljela slatko u više-manje svim formama, Petrin otac je zapravo predložio da njezina karijera bude posvećena kolačima. I tako je postala jedna od učenica prve generacije trogodišnje Ugostiteljsko-turističke škole, smjer slastičar.

I dobro da jest, jer smo danas upravo mi sretnici jer uživamo u Petrinoj kreativnosti, talentu i energiji pretočenoj u slastice. Iz škole je ponijela životni moto "uči radeći" kojeg živi i dan danas. Prvi kolač koji je pripremila, zapravo pokušala pripremiti, bile su palačinke. Potrošila je sve namirnice koje su joj se našle pod rukom, a smjesu na kraju izlila u cvijeće iza kuće jer nije dobro ispala. Iako mama nije bila osobito sretna time, cvijeće je bilo bogato te godine.

Najdraža uspomena

Rođena je u Zagrebu gdje je pohađala i srednju školu. Dio njezine profesionalne karijere su i gostovanja u kulinarskim showovima “Masterchefu” i “Tri, dva jedan - peci!”, a najdraža joj je uspomena na kulinarsku emisiju “Slatka kuharica” s kojom je proputovala Hrvatsku i od domaćica učila pripremu tradicionalnih slastica iz kojih je dobivala inspiraciju za vlastite. Vrlo je posvećena i prenošenju znanja i vještina pa vrijedi spomenuti i vođenje brojnih radionica u centrima Gourmandise, Akademiji Majstor Kuhar te Kuhaoni.

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix

- Prve slastičarske korake napravila sam u jednoj kvartovskoj slastičarnici u Zagrebu gdje me lavica Sofija (Petrin nadimak za voditeljicu slastičarnice) učila praktičnim vještinama i stručnoj terminologiji. U drugoj slastičarnici se moj život svodio na valjanje lisnatog tijesta. Ne u prenesenom značenju već doslovnom. Probajte si zamisliti valjati 12 kila brašna na ruke svaki dan. Ustupak je bio da snize razinu stola da mogu raditi, ali takve leđne mišiće nisam imala više nikad u životu. Sve vam je jasno ako vam ispričam anegdotu kad mi je društvo prišlo na plaži i pitalo me u kojem klubu bildam – otkrila je Jelenić.

U listopadu 1995 godine, Petra je dobila posao u tada novootvorenom zagrebačkom hotelu Sheraton.

- Kad vratim film unatrag, prva pomisao mi je kako definitivno nisam bila spremna za taj korak. Srećom, tata me nagovorio da napišem svoj prvi životopis. Dobila sam posao na poziciji Comminis 3. Blagog pojma nisam imala o kuhinjskim hijerarhijama, a neke pojmove poput naziva radnih jedinica znala sam iz škole. Što točno znači raditi u hotelskoj kuhinji naučila sam na svojoj koži uz napredni tečaj životne škole i treninge živaca. Ipak, to iskustvo me u mnogočemu oblikovalo kao slastičara – otkriva Jelenić.

Dvije godine u Dubaiju

Nakon zagrebačkog Sheratona, Petra dobiva priliku u istoimenoj grupaciji hotela u Dubaiju gdje ostaje dvije godine. U rujnu 2001., za vrijeme godišnjeg odmora u Hrvatskoj, dogodio se teroristički napad u New Yorku koji izbija zrak iz pluća cijelom svijetu i zamrzava ga na nekoliko mjeseci. U međuvremenu, Petra odlučuje ostati u domovini zbog ljubavi i kreće raditi u kultnoj slastičarnici Vincek. Ipak, užurbanost hotelskih kuhinja očito joj je nedostajala te iza toga prihvaća angažman u zagrebačkoj Esplanadi, a kasnije i u dubrovačkom Palaceu.

image
Marko Miscevic/

- Nakon Dubrovnika, zaželjela sam se rodnog Samobora pa sam ocijenila kako je mačji kašalj za mog Swifta odraditi 310 kilometara do posla. Prihvatila sam tako poziciju pastry chefa u novootvorenom Kempinski Hotel Adriatic – priča nam Jelenić.

Nakon još jednog iskustva u hotelu odlučuje se stacionirati u Zagrebu i prihvaća posao u jednom cateringu što je bilo prilično nezaboravno iskustvo jer ju je naučilo kako raditi nekoliko mjeseci bez da primi plaću. U tom trenu dolazi jedan od važnijih trenutaka u njezinoj karijeri, a to je vođenje slastičarnice Mak na konac. Bila je to 2013. kad je krenula služiti drugačije kolače i te njezine fenomenalne macaronse koji bez dvojbe mogu parirati onima više klase u Parizu.

image
Marko Miscevic/

- Nisam se odmah zaljubila u macaronse. Osobno su mi uvijek bili previše slatki, kričavi, a tehnika izrade činila mi se prezahtjevnom i nisam je imala gdje naučiti – priča nam Jelenić pa nastavlja - Ipak sam odlučila pokušati svladati tehniku metodom pokušaja i pogrešaka te nakon puno truda usavršila recept po svom guštu.

Put do savršenih macaronsa

Ovaj enfant terrible među kolačima izuzetno je zahtjevan i kompliciran za pripremu. Nema ubrzavanja, preskakanja koraka i kojekakvih prečaca. Kad nađete recept koji vam odgovara, upoznate svoju pećnicu (ali stvarno dobro ju upoznate) – pokušajte.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

- Što se tiče pećnica... na svakom svom radnom mjestu imala sam drugi model i znali su proći dani dok je ne bih skužila i postigla program pečenja koji mi odgovara. Jednom sam čak otišla u Italiju na predavanje koje je držao sam proizvođač. Nakon završenih predavanja i predstavljanja novih modela pećnica koja su trajala osam sati - moram li spomenuti da ne znam niti riječ talijanskog? - pitala sam koje programe treba kombinirati kako bih dobila savršene macaronse. Odgovor je bio kako mi treba nova pećnica! - prisjeća se Jelenić.

Simbol maka

Četiri godine kasnije slastičarnica se zatvorila te je bilo vrlo teško nabaviti čudesne Petrine macaronse. Na sreću, ostvaruje suradnju s restoranom RougeMarin pa su se ti "nježni gadovi" ponovno mogli kupiti u njihovoj čokoladarnici. Nakon zatvaranja čokoladarnice ponovno smo čekali mjesto gdje bi ih se moglo probati. Koncem 2020. godine uz svoj angažman u hotelskim grupacijama istjerala je mak na konac i pokrenula virtualnu slastičarnicu specijaliziranu za macaronse simboličnog naziva Petra i Mak, a nedavno i svoj izlog receptura te webshop pod nazivom Slatkopis. Poveznica s makom, divnim fragilnim cvijetom krvavo crvenih latica i sjemenki orašastog okusa prati je u stopu i nije nova. Mak daje tu simboliku prolaznosti i nježnosti koju je nemoguće zadržati. Iako ga ne možeš nagovoriti da duže traje u nekoj vazi, Petru fascinira upravo sjeme koje je primjenjivo u milijun kombinacija.

image
Berislava Picek/

Petra Jelenić i sama kaže kako nije osobit poslovni strateg. Za početak, ona je veliki emotivac, radnik, profesionalac koji u sve što radi unosi zadnji atom snage. Takvi su i njezini kolači. Bogati i konkretni. Kolač je luksuz i u posljednje vrijeme se izgubio taj ritual uživanja u njima pa se traže načini da se rade zdravi kolači kako bi se u njima moglo stalno uživati. On doista jest nešto u čemu se uživa u posebnim prilikama i u malim količinama. Njezini macaronsi posjeduju tu neodoljivu hrskavost i kremoznost koja se može usporediti osjećajem kad se golih nogu zavučete pod meku deku. A u čemu Petra uživa? U ljepoti jednostavnosti, jednako će je razveseliti žlica dobrog meda, sladoleda, mamina kremšnita, štrudla ili čokolada, ali mora biti kvalitetna. Ipak, sve joj to malo vrijedi ako sve to ne dijeli u dobrom društvu, to je ipak bitnije od svega.

U suradnji s Mastercardom, Petra je osmislila digitalno iskustvo koje poklanja svim korisnicima Mastercard® kartica. U blagdanskom ambijentu, u obliku detaljnog video recepta, Petra će vam olakšati slatke muke dijeleći savjete i trikove kako jednostavno i uspješno pripremiti najfiniji blagdanski kolač. Iskustvo je dostupno na platformi priceless.com – digitalnom hubu prepunom iskustava gdje svatko može pronaći nešto za sebe.

Recept za Petrin jedinstveni blagdanski kolač dostupan je na priceless.com

Jedan od poklona za sve šmekere je ova virtualna kulinarska radionica s Petrom Jelenić koja uz provjereni recept i korisne savjete vodi zanesenjake i zaljubljenike u slatko do savršenog božićnog kolača. Možete kupiti namirnice, najbolje posude i pećnice, ali ne možete kupiti nečije vrijeme, ljubav s kojom se priprema jela i trenutke kada se jedan kolač zajednički dijeli među ljudima koje volite. Neprocjenjivost pa i neponovljivost trenutka je ono što čini ljepotu životu, zato se odvažite na eksperimentiranje u kuhinji i ovog Božića upišite u svoj spomenar nove uspomene kojih ćete se rado prisjećati, a počet će sa: "Znaš, onog Božića kad sam ti pripremio/la Petrin kolač.."

Digitalno iskustvo u kojemu ćete pronaći savjete Petre Jelenić za pripremu blagdanskog kolača doprinos je naše zemlje programu priceless.com, digitalnoj platformi koja nudi niz različitih iskustava kreiranih posebno za korisnike Mastercard kartica. Upravo među tim jedinstvenim iskustvima, baš svatko može pronaći nešto za sebe – bilo da se radi o gurmanima željnima novih gastronomskih doživljaja i vještina, avanturistima koji obožavaju prirodu, zaljubljenicima u stjecanje novih znanja koje nam donosi digitalna tehnologija, osobama koje žele uvijek pratiti najnovije modne trendove ili onima koji se jednostavno žele odmoriti na manje uobičajen način.

Posjetite priceless.com i započnite nešto neprocjenjivo™.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Mastercardom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:01