Jeste li ih kušali?

Manja, ali puno slađa! Ovoljetni hit su žute lubenice malog OPG-a iz okolice Karlovca

Možemo se pohvaliti kako smo među prvima pisali o OPG-u obitelji Karas iz Lipja, bilo je to 2019. godine

Kraljica ljeta - lubenica, nezaobilazna je posljednjih tjedana na mnogim stolovima. Jedemo ju rashlađenu, dodajemo salatama, pečemo na roštilju, sušimo, dubemo pa od nje radimo bolu ili "zdjelu" za sangriju. I mahom kupujemo uvijek istu - crvenu, ponekad malu, ali najčešće veliku. I to po mogućnosti neretvansku. No, jeste li znali da postoji i žuta lubenica? Premda to nije neka novost u mediteranskim zemljama, mnogi zapravo ne znaju da lubenica dolazi i u drugoj boji. Takva, žuta lubenica, kako nam je svojevremeno otkrila i dala kušati Ana Karas, manja je, ali i puno slađa od klasične crvene. Izvori govore da potječe iz Afrike te da je riječ o staroj, pomalo zaboravljenoj sorti. Također, sadrži manje koštica, kora joj je tanja, i u sebi nema pigment likopen koji je zaslužan za njenu crvenu boju.

image
Marko Miščević/Cropix
image
Marko Miščević/Cropix

Svojevremeno proglašena najmlađom poljoprivrednicom u zemlji, Ana u mjestu Lipje na području Karlovačke županije uzgaja žute lubenice već dulje od osam godina. Posjetili smo je 2019. kada nas je sa svojom obitelji ugostila na imanju koje je tada imalo oko 14 hektara, a osnovao ga je njezin otac 2009. Na samim počecima, intenzivno su se bavili uzgojem batata i drugih ratarskih kultura, no posao se u međuvremenu proširio na uzgoj ovaca i žutih lubenica, a i površina obradive zemlje se gotovo udvostručila. Redovita prisutnost na sajmovima na području Karlovačke i Primorko-goranske županije donijela im je vjerne kupce. Međutim, da bi im imali što prodavati - istaknuli su za Agroklub.com, morali su se osigurati. I dobro da jesu, jer im je tuča lani i prije nekoliko godina uništila cijeli usjev.

image
Marko Miščević/Cropix

Kako nam je još ispričala, sjeme za žutu lubenicu nabavljaju od prijatelja i jako su zadovoljni.

"Razlikujemo nekoliko različitih vrsta, ove koje mi uzgajamo, koje su manje od tipičnih crvenih te one koje dozrijevaju kasnije, a puno su veće. Te nam stižu u devetom mjesecu, imaju jako tvrdu koru i meso, a ako ih ostavite da zriju do desetog mjeseca postaju iznimno slatke", objasnila je Ana.

image
Marko Miščević/Cropix

Podsjetimo, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Karas smjestilo se u Karlovačkoj županiji, točnije u mjestu Lipje do kojeg vas vodi pitoreskna cesta koja vijuga preko rijeka, kroz šumu i uz polja. Na istoimenom OPG-u živi i radi obitelj Karas - majka Anita, otac Dražen, njihovi sinovi Matija, Zvonimir i Niko te kćer Ana, koja na imanju od oko 25 hektara uzgaja batat, tikve, heljdu, proso, sirak, kukuruz i žutu lubenicu te drži ovce. Njihove proizvode možete kupiti na kućnom pragu obitelji Karas te u Rijeci na Zelenom Kastvu i na Drenovi na Cvetkovom trgu.

Za više informacija možete ih zapratiti i na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:16