Piše Saša Špiranec

Malo je izvanserijski dobrih vina od babića, no ova dva opravdavaju reputaciju sorte

U kamenu ništa tako dobro ne rađa kao babić, dovoljna mu je samo šaka zemlje da preživi i najveće suše

Babić je rijetko vrijedna sorta koja pripada uskom krugu najboljih koje Hrvatska ima, a kad zabljesne u punom sjaju, među crnim sortama joj malo koja može konkurirati. Međutim, problem je što je broj takvih izvanserijski dobrih vina od babića vrlo ograničen i povremen.

Prema dosadašnjem iskustvu, najbolji babići u posljednjih petnaestak godina dolazili su iz vrlo uskog areala okolice Primoštena koji se povijesno nazivao Bosiljina, a proteže se od Marine do Grebaštice, s Primoštenom Burnjim, Primoštenom i Rogoznicom kao istaknutim mjestima tog područja. Za razliku od pošipa koji dobre rezultate pokazuje diljem Dalmacije ili plavca malog koji jednako dobra vina daje na Pelješcu, Hvaru, Visu ili Braču, babić izvan navedenog područja rijetko daje najvišu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 12:59