PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Mađarska vina danas su puno više od tokaja i bikavera, imamo četiri dobre preporuke

 Szasz-fabian Jozsef
Velika, a nama malo poznata vinska nacija, Mađarska ima vinograde po cijelom teritoriju, na šest područja i 22 regije...

Mađarska je tradicionalno vinska zemlja jednako kao i Hrvatska. Zahvaljujući dugačkoj tradiciji, ona je i dom brojnig vinskig sorti, što je jedan od krunskih dokaza ukorijenjenosti vinske kulture u nekom kraju. Kod nas su mađarska vina, nažalost, još slabo poznata i jedino što prosječnom potrošaču vina zvuči poznato su tokaj i bikaver (bikova krv). Prvi je globalno slavno slatko vino iz istoimene pokrajine bazirano na furmintu (u nas pušipel, moslavac ili šipon), a drugi je crno vino obično od miješanih sorti, tradicionalno bazirano na frankovki (u Mađarskoj kekfrankos) i kadarki, u koje se danas uvrštavaju još i razne internacionalne sorte, od cabernet franca do merlota i drugih.

Mađarski vinogradi protežu se po cijelom teritoriju zemlje, raspoređeni su na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 02:05