ZASLUŽENO!

Londonski The Ledbury napokon dobio treću Michelinovu zvjezdicu. Matija Bogdan: "Čuo sam se s njima, presretni su"

"Ako je netko zavrijedio tu zvjezdicu, onda su to Brett Graham i njegova ekipa. Svi to znaju"

Ovih su dana iz Michelina objavili novi, dopunjeni vodič za Veliku Britaniju i Irsku. Službeno proglašenje održano je u Manchesteru u ponedjeljak, 5. veljače, a najljepše iznenađenje za tamošnju scenu bila je treća zvjezdica za londonski The Ledbury, restoran u kojem je svojevremeno radilo i nekoliko naših chefova, poput Eugena Žinića i Matije Pavlica. Ipak, najviše vremena u tamošnjoj kuhinji od hrvatskih chefova proveo je Matija Bogdan. Upravo je njega vijest o trećoj zvjezdici iznimno razveselila, s obzirom na to da je, osim bivši kolega, s Brettom Grahamom, glavnim chefom The Ledburyja, i danas dobar prijatelj.

"Gledao sam prijenos dodjele i jako sam se razveselio, čak sam i zasuzio. Imao sam osjećaj da će dobiti, pratio sam ih zadnjih godinu dana koliko su napredovali i rekao sam da, ako oni sad ne dobiju zvjezdicu, neće nikad. Čuo sam se s Brettom jučer, on je bio van sebe od sreće. Pričao sam s puno chefova u Engleskoj i svi se slažu da je to stvarno zaslužena zvjezdica, a zapravo i najočekivanija. To je baš, onako, zvjezdica kao lijepa nagrada njemu za životno djelo i cijelom njegovom timu. Oni to stvarno nisu očekivali. Ništa nisu znali, bili su pozvani da dođu na dodjelu, Brett je čak razmišljao da pošalje samo sous chefa, ali na kraju je ipak i on otišao. Sjećam se koliko je dugo ta zvjezdica visjela u zraku i kad sam ja tamo radio i mislim da je to stvarno zasluženo i lijepa nagrada za njih sve skupa", komentirao nam je Matija Bogdan.

image
Privatna arhiva

Iz Michelina su poručili kako je treća zvjezdica veliko postignuće, predstavlja najvišu gastronomsku čast i ne daje se tek tako, no kako su Brett Graham i njegov tim sve to zaslužili svojim, kako kažu, tehničkim znanjem, jelima kroz koja stvaraju nevjerojatne okuse i sastojcima nenadmašne kvalitete koje pri kuhanju koriste.

"Svaki zalogaj u The Ledburyju donosi dubinu okusa, dosljednost, originalnost i sklad u svakoj kombinaciji namirnica", rekli su iz Michelina.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Inače, Graham dolazi iz Australije i suvlasnik je The Ledburyja, restorana kojem je još 2010. godine donio dvije Michelinove zvjezdice. Restoran je svojevremeno na dvije godine zatvoren, a potom je 2022. godine ponovno otvoren i, kako nam je rekao Bogdan, vratio se jači nego ikad.

Među nagrađenima, velik je uspjeh postigla i ekipa indijskog restorana Gymkhana, koji je sada nositelj dvije Michelinove zvjezdice. Sveukupno, šest restorana u Velikoj Britaniji i Irskoj dobilo je dvije zvjezdice, samo jedan treću, a još šest je nagrađeno zelenom zvjezdicom. Cijeli popis možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:30