IMAMO RECEPT

Ljudi u cijelom svijetu već gotovo 10 godina svake jeseni rade kekse po receptu Taylor Swift, isprobali smo ih

Recept je još 2014. godine podijelila, ne biste vjerovali, glazbenica Taylor Swift

Kada je 2014. godine danas superpopularna glazbenica Taylor Swift podijelila fotografiju keksa koje je napravila, vjerujemo kako ni sama nije mogla zamisliti koliko će ih ljudi diljem svijeta svake jeseni iznova pripremati. Na nagovor fanova, naime, još j tada podijelila recept te otkrila kako je klasičnim keksima od vanilije dodala vrećicu chaia pa sve zajedno premazala jednostavnim premazom s likerom od jaja. Gotovo 10 godina fanovi, ali i svi oni koji vole dobar keks, ne prestaju pričati o njezinom receptu.

image
Tns/abaca/Abaca Press/Profimedia/Tns/abaca/abaca Press/profimedia

Svake jeseni ovi keksi iznova nam iskaču na svim društvenim mrežama, a ove su posebno popularni na Tik Toku. Korisnici te mreže rade ih kako bi ih ocijenili i s pratiteljima podijelili svoje dojmove. Nakon što smo na ovih dana naišli na još 10-ak postova u kojima se govori upravo o keksima Taylor Swift, odlučili smo im dati priliku i napraviti ih i sami.

Riječ je, dakle, o jednostavnim keksima u koje se dodaje vrećica masala chaia, koji se sastoji od crnog čaja, đumbira, kardamoma, klinčića, muškatnog oraščića, cimeta i papra. Kupiti se može u svakoj bolje opremljenog drogeriji i supermarketu.

image
Lidija Lončarić/

Smjesa za kekse se, pak, sastoji od maslaca i ulja, brašna, jaja, chaia, a mi smo, nakon što smo sve sastojke povezali i isprobali, zaključili kako bismo mogli dodati još malo cimeta, đumbira i papra kako bi okus bio intenzivniji. Kada se keksi ispeku, potrebno ih je dobro ohladiti, a potom ih, kako navodi slavna glazbenica, premazati glazurom od likera od jaja. U nedostatku likera, premaz možete napraviti od šećera u prahu, malo cimeta i muškatnog oraščića te mlijeka, kako smo ga napravili i mi.

A rezultat? Keksi su hrskavi i aromatični, što možda ne bi bili da ih nismo dodatno začinili, a premaz, ako ga dobro začinite cimetom, zapravo prilično dobro funkcionira u ovoj kombinaciji. Da se pita nas, umjesto mlijeka koristili bismo limunov sok, koji bi, vjerujemo, malo osvježio cijelu kombinaciju, a u samu smjesu za kekse također bismo dodali malo limunove korice.

image
Lidija Lončarić/

No, budući da su u pitanju jesenski keksi koji se jedu uz čaj, kavu, kakao ili jednako popularan pumpkin spice latte, kombinacija toplih začina zapravo je sasvim dobra. Kekse smo podijelili s bližnjima i svi smo se složili da je u pitanju zbilja pristojan jesenski keks koji bismo rado ponovili.

Od količina koje su navedene u receptu dobit ćete 30-ak keksića. Sam recept potražite u nastavku, a u slučaju da niste uspjeli nabaviti chai, koristiti možete i kombinaciju ranije navedenih začina koji se nalaze u samoj vrećici čaja.

Trebat će vam:

55 grama maslaca

120 g suncokretova ulja

100 g šećera (mi smo koristili smeđi)

240 g glatkog brašna

60 g šećera u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

1 jaje

1 vrećica Chaia (plus dodatno začini po želji)

pola žličice praška za pecivo

prstohvat soli

Za glazuru:

115 g šećera u prahu

prstohvat muškatnog oraščića

prstohvat cimeta

3 žlice mlijeka

Priprema:

U posudu najprije stavite maslac sobne temperature i miksajte ga dok ne postane lagan i prozračan. Dodajte ulje pa sve zajedno miksajte dok se ne poveže, a potom u zdjelu ubacite šećere, jaje i ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu pa ubacite i vrećicu Chaia te začine po želji. Smjesi potom dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli pa sve dobro pomiješajte. Posudu prekrijte prianjajućom folijom i stavite u hladnjak na barem sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Oblikujte kuglice, pospite ih šećerom (mi smo ovaj korak preskočili) i kekse pecite 8 do 12 minuta ili dok rub keksa ne potamni. Ohladite i premažite glazurom koju ste dobili miješanjem šećera u prahu, začina i mlijeka. Mi smo kekse na kraju posipali s malo cvijeta soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 21:06