En Primeur

Kvaliteta graševine je, unatoč vrlo zahtjevnoj vinogradarskoj godini, iznad svih očekivanja

U zagrebačkom hotelu Esplanade održan je En Primeur, prvo kušanje mladih vina Slavonije i Podunavlja, s naglaskom na graševinu

U četvrtak, 1. veljače, u Esplanadi je održan prvi ovogodišnji En Primeur, premijerno kušanje mladih vina Slavonije i Podunavlja, ponajprije, naravno, graševine. U organizaciji Graševine Croatica, na manifestaciji su se predstavile vinarije Antunović, Apolitico, Belje, Buhač, Consul Winery, Erdutski vinogradi, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Galić, Graševina Croatica x2, Iločki podrumi, Jakob, Jakovac, Kolar, Krauthaker, Kutjevo, Markota, Mitrović, Orahovica, Papak, Pavlomir, Perak, Royal Hill Estate, Soldo, Sontacchi, Svijetli dvori, Škoro, Vinum Academicum i Zlatno Brdo. Manifestaciju su otvorili Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Josip Pavić predsjednik udruge Graševina Croatica, te Dragan Kovačević iz HGK.

image
Pr/

Iza vinogradara je jedna od najizazovnijih godina u proteklom desetljeću, no unatoč kišnom proljeću i ljetu, iskustvo i predanost vinara donijeli su zaokružena i pitka vina. Mnoge vinarije imale su manje prinose, no kvalitete nije nedostajalo. U Smaragdnoj dvorani najljepšeg zagrebačkog hotela izloženo je više od 400 etiketa koje su zorno svjedočile o prosječno visokoj kvaliteti vina koja dolaze s istoka Hrvatske.

Vinarka Jasna Antunović rekla je kako su, za divno čudo i na veliko zadovoljstvo, imali odličnu berbu. "Što se tiče jeseni, bila je izuzetno kvalitetna, a tijekom ljeta nas nijedna bolest ni oluja nisu zahvatile", dodala je i istaknula ovogodišnju svježu graševinu, te Graševinu Tradition, vino koje je američki Wine Enthusisast ocijenio s visoka 93 boda i proglasio skrivenim draguljem. Ista je vinarija izložila i zeleni silvanac i chardonnay sur lie, ali i cabernet sauvignon iz Grand Selection linije.

Martina Krauthaker Grgić potvrdila nam je kako je berba bila doista zahtjevna, ali su u konačnici u kutjevačkoj vinariji Krauthaker jako zadovoljni. "Jesen nas je ipak dobro poslužila, a reakcije trgovaca i distributera na nova vina su pozitivne. Previđamo dobru godinu s visokom kvalitetom", rekla je i prezentirala nam svoje graševine, sauvignon, pinot sivi i pinot crni.

image
Pr/

U sinergiji enogastronomije predstavili su se vinarija Belje i udruga Baranjski kulen, zaštićeni hrvatski proizvod, koji se savršeno sparuje s graševinom. "Iza nas je zahtjevna godina, a ostvarili smo izvrsne rezultate što se tiče kvalitete i kvantitete, pa tako očekujemo i nadolazeću godinu", podijelila je s nama Ljiljana Vajda - Mlinaček. Graševina je jedna od najznačajnijih sorti koja zaslužuje puno veću pažnju, a tvrdi kako je i mladi polako sve više prepoznaju. "Na tome mi vinari trebamo raditi zajedno", dodala je. Uz liniju Cuvée predstavili se i u Premium kategoriji vina ozbiljnijeg tijela, te s najznačajnijom berbom linije Goldberg.

"Vina su iz godine u godinu preciznija u tehničkoj proizvodnji i čistoći, što prije 15 godina nije bio slučaj", ističe nam poznati sommelier Mario Meštrović. "Još nisam naišao ni na jednu manu, što mi je vrlo drago", dodajući kako se sada u podrumima provjerava koje je vino spremno, u kojem je razvojnom stupnju i koji su mu potencijali. Iako dio izloženih uzoraka vina još nije izbistren, reakcije brojnih posjetitelja na En Primeuru bile su vrlo povoljne. "Naši su vinari stasali i tehnologijom i znanjem. Mala smo zemlja, a kotiramo visoko", zaključio je Meštrović.

image
Pr/
image
Pr/

"Svake godine, ovakva događanja su na sve višoj razini", napomenuo je Josip Pavić, predsjednik udruge Graševina Croatica. "Imamo i višestoljetne vinarije, a mlađi vinari baštine tu tradiciju, zbog čega naša regija ima visoku kvalitetu proizvoda, potvrđenu i na svjetskoj razini." Istaknuo je kako ovakva događanja služe da ljudi, posebice mlada publika, prepoznaju kvalitetu proizvoda. "Jedan mladić, kako bi impresionirao djevojku, naručit će butelju vina. Tako će posegnuti za francuskim, talijanskim, portugalskim ili istarskim vinom. Mi bismo htjeli da taj mladić svoju djevojku osvoji bocom graševine. Dakle, da graševina bude ravnopravna drugim sortama, jer za struku ona to već jest."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:33