Posebno lijepo

Kušaonica u stoljetnom masliniku novi je dom nagrađivanih maslinovih ulja obitelji Grebac

Uz ulje ovdje proizvode i vino za vlastite potrebe koje se može kušati u istarskoj kušaonici Monte Formento

Da Istra ima izvrsna ekstra djevičanska maslinova ulja, odavno nije nikakva tajna. No, sada sve više istarskih maslinara otvara i nove fenomenalne kušaonice i prostore za kušanje tekućeg zlata kojih se ne bi posramili ni veći proizvođači ulja. Velika se revolucija u Istri po tom pitanju zbiva već nekoliko godina. Jedna od takvih novih kušaonica je i Monte Formento, smještena u malom mjestu Kaštelir na Poreštini i jedina takvog tipa na ovom području. Nedavno ju je nakon dvije godine investicije otvorila obitelj Grebac u čijoj se obitelji maslina uzgaja već stoljećima. S pogledom na porečko primorje, u novootvorenoj kušaonici dočekao nas je Fiorentino Grebac te njegova supruga Ljiljana. Oboje su u mirovini, no ne miruju. I dok je nekadašnji konobar i sjajan prezenter istarskih maslinovih ulja, koji je zanat brusio u Hrvatskoj, Italiji i Austriji, u kušaonici gdje radi ono što najbolje zna, a to je prezentacija njihova imanja i ulja, u kuhinji hranu priprema njegova vrijedna supruga Međimurka. Kako čujemo od ovog vrijednog para, nisu to jedina njihova zaduženja. Glavni su i kada je u pitanju rezidba maslina, a o berbi da ne govorimo. Čitava je proizvodnja još obiteljskog tipa, no već se ovom investicijom razmišlja o novim generacijama koje bi mogle nastaviti posao svojih djedova.

image
Goran Šebelić/Cropix
image

Karlo i Fiorentino Grebac

Arhiva Monte Formento

"Bavimo se maslinama stvarno već jako dugo, a s nešto većom proizvodnjom krenuli smo prije dvadesetak godina kada smo povećali naše nasade na 1200 stabala maslina. I onda se pojavila potreba za kušaonicom koja je do ove godine bila u sklopu naše obiteljske kuće. Bila je to mala prostorija gdje smo godišnje primali tisuću posjetitelja, no jednostavno je taj prostor postao premali za uživanje u našim proizvodima. I onda smo se odlučili podignuti ovu kušaonicu u našem starom masliniku istarske buže nedaleko kuće gdje se gosti mogu smjestiti na terasi u masliniku i gledati more ili pak u interijeru uz ognjište. Umjesto da kao i ostali gradimo kuće s bazenom, mi smo se odlučili za jedan dodatan iskorak koji će zaposliti čitavu obitelj, veli nam Fiorentino koji nas uvodi u kušaonicu posvećenju njegovim precima. Vidi se to po starim fotografijama koje s ponosom pokazuje gostima", kaže nam.

Njegov sin Karlo Grebac ušao je zajedno s njime u ovu investiciju vrijednu nekoliko stotina tisuća eura koja posjetiteljima nudi ono najbolje od Istre, a to je dobro ulje, vino, hranu i vrhunski ambijent u starom masliniku koji ima posebnu priču.

image
Vladimir Bugarin
image
Vladimir Bugarin

"Da, ove masline su nam posebno drage jer ih je još daleke 1906. godine posadio moj djed Mateo Kovač za svog sina Onoria koji se rodio te godine. Tada je posađeno 85 maslina buže od kojih je dio još uvijek ovdje i krase okoliš naše kušaonice i najstarije su u našim maslinicima. Vjerojatno su se naši preci i prije bavili maslinama, ali o tome nemamo pisani trag. Maslinarstvom se kasnije nastavio baviti moj otac koji je na motorinu vozio ulje do kupaca po selima tu u Istri u Italiju. Imao je svoje stalne kupce. Njemu u čast taj je motor danas izložen na ulazu u kušaonicu. Tada se ulje prerađivalo u Taru i Bujama, priča nam dalje Fiorentino".

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

Dakle, i on i njegov sin Karlo imali su dobre temelje da se posvete maslinarstvu u doba kada je ono počelo doživljavati svoj veliki procvat u Istri prije dvadeset, trideset godina. Šireći sortiment, iz godine u godinu su sadili nove masline, pa ih danas imaju 1200 na 5,5 hektara, i to sorte pendolino, leccino, buža, bianchera, frantoio i moraiolo. Od svojih maslina proizvode oko 2000 litara i četiri etikete ekstradjevičanskog maslinovog ulja, a svako je od njih različitog stupnja pikantnosti i gorčine, i stoga se odlično sljubljuju s različitim vrstama hrane.

"Nasade imamo na pet različitih pozicija oko Kaštelira, a sve ulje prerađujemo u novigradskoj uljari Babić. Vjerni smo joj godinama. Danas sve ulje prodamo na kućnom pragu, a vjerujemo da ćemo kroz kušaonicu tu prodaju dignuti na jedan drugačiji i novi nivo jer uz ulje nudimo i prezentaciju naše priče, ali i najbolje istarske lokalne proizvode, od istarskog pršuta, ombola i kobasica lokalnog proizvođača iz Vižinade, do sira iz obližnje Stancije Špin do našega vina kojega imamo u manjim količinama", ističe ovaj maslinar i objašnjava nam da je kušaonica dobila naziv po poziciji gdje se nalazi.

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Vladimir Bugarin

"Kušaonica Monte Formento nazvana je tako prema srednjovjekovnoj vojnoj utvrdi na području Kaštelira koja se spominje 1120. godine kao jedna od fortifikacija Akvilejske patrijaršije u Istri. Osim toga, u blizini se nalazi i naša kampanja gdje gosti koji dolaze u kušaonicu mogu vidjeti i domaće životinje. Odmah o kušaonice imamo istarske ovce i koze, a nešto dalje u šumici do koje vodi označen put i tri istarska tovara. Želimo našim gostima pružiti pravi osjećaj sela koji se nažalost s pretjeranom izgradnjom kuća i vila za odmor izgubio", ističe Grebac dodajući kako želi zadržati ruralnu atmosferu na Poreštini. No, gosti ne dolaze samo radi toga. Njihovo je ulje već godinama nagrađivano za kvalitetu.

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

"Imamo tri uvrštenja u vodič kroz najbolja svjetska ulja Flos Olei, sedam zlatnih medalja na najvećem regionalnom ocjenjivanju Maslina u Splitu, te dvije zlatne medalje na smotri Tekuće zeleno zlato Istre u Taru", govori nam. Naime, sve svoje masline obitelj Grebac posljednjih desetak godina prerađuje modernim hladnim postupkom, a prerađeno ulje do punjenja u boce čuvaju u inox tankovima na stalnoj temperaturi od 16 do 18 stupnjeva.

Najblaže među njihova četiri ulja je Grebac buža, tradicionalna istarska sorta prikladna uz bijelu ribu, svježe sireve, rižota i povrće. Sljedeća etiketa, još uvijek u kategoriji blagih ulja, je leccino, uz koje se najbolje sljubljuju škampi i lignje, a izrazito je dobra za salate i deserte. Nešto intenzivnijeg okusa je mješavina više sorti, ulje cuvee Premium mix, prikladno za sljubljivanje s jelima od šparoga, sirevima, ribom i crvenim mesom.

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

Naposljetku, pikantno ulje od sorte bianchera odnosno istarska bjelica idealno je za sljubljivanje s maneštrom i mesom s roštilja, pašticadom i jačim mesnim umacima, kao i mesnim namazima.

Uz ulje, obitelj Grabac proizvodi i vino za vlastite potrebe koje se može kušati u novoj kušaonici, i to malvaziju i borgonju.

image
Vladimir Bugarin
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

"Imamo 1500 litara malvazije i 500 litara borgonje. No, to nam je dovoljno za sljubljivanje s četiri etikete našeg ulja. Uz to nudim i destilate našeg lokalnog proizvođača Gorana Špehara tako da smo zaokružili priču o lokalnim proizvodima s našeg područja", ističe Grebac. Inače, područje Kaštelira i obližnjih Labinci na Poreštini poznato je po najvećem brojku OPG-ova u Istri. Imaju samo 1000 stanovnika, a čak 150 malih obiteljskih gospodarstava koji proizvode veliku paletu proizvoda. I sve to nude na kućnom pragu, a ubrzo će nuditi i u prodavaonici lokalnih proizvoda u centru Kaštelira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:53