Stiglo je vrijeme!

KUĆNA KESTENIJADA: Odlični pečeni kesteni iz pećnice

 Mario Kučera / Hanza Media
Vrijeme je za kućnu kestenijadu. Najbolja je opcija zapaliti vatru u dvorištu, no i kesteni iz pećnice ili ispečeni na štednjaku u rupičastoj tavi bit će dovoljno dobri da utaže žudnju.

A tek oni kuhani koji završe u kremastom kesten pireu i sve moguće slatke verzije obavezno s dodatkom čokolade. No, kesten ne mora biti samo grickalica, od njega se može skuhati krem juha, može se dodati u gulaš, na pizzu, mogu se prodinstati s povrćem poput prokulica ili kelja uz dodatak suhe šunke ili špeka, ubaciti u salate... Nadalje, s njegovim brašnom se mogu mijesiti malo drugačija peciva i kruščići, a od mljevenog se može napraviti napitak koji zamjenjuje kavu. Više nego dovoljno razloga za nabavu kestena ili barem šetnju do gradskog kestenjara po mjericu pečenih kestena. Kad vam još kažemo da su oni jedini od orašastih plodova koji sadrže vitamin C i još dosta vitamina i minerala, a uz to su i iznimno bogati folnom kiselinom koje ima u zelenom lisnatom povrću, zaključak je jasan: on je namirnica koja daje i puno užitka i puno dobitka za naš organizam. Zato pripremite mošt jer sezona kestena je službeno otvorena.

Pečeni kesteni iz pećnice

Mario Kučera / Hanza Media

Najprije vrlo oštrim nožem ili čak skalpelom (što god odabrali, čuvajte prste) s donje deblje strane kestena napravite rez dubok 3 mm. Može biti u obliku križa ili veći, polukružan. Potom stavite kestene u pleh, poškropite ih vodom i pecite 30 do 40 minuta na 180°C. Gotovi su kad se raspuknu i kad se kuhinjom počne širiti nepogrešiv miris jeseni. Najbolje ih je degustirati u dobrom društvu, po mogućnosti uz neki film!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:15