ZA PRSTE POLIZATI

Krumpirići kakve još niste probali! Za ovim tradicionalnim specijalitetom Kanađani luduju

 Giphy
Kada idući put skuhate temeljac, dio odvojite i napravite ove slasne krumpiriće

Slasni prženi krumpirići preliveni bogatim mesnim umakom i posipani sirom možda na prvu zvuče pomalo neobično, no pitate li Kanađane, reći će vam kako je u pitanje najbolje jelo koje možete zamisliti. Riječ je, naravno, o tradicionalnom jelu poutine koje, jednom kada ga isprobate, naprosto više ne možete zaboraviti.

image
Brent Hofacker/

ŠTO JE POUTINE?

Poutine se priprema tako da se krumpirići najprije prže, ponegdje i dva puta kako bi ispod kremastog umaka još uvijek ostali hrskavi, a potom se na krumpiriće dodaje umak, najčešće pripremljen od pilećeg ili goveđeg temeljca. Na sve to dolazi sir koji jelu daje sasvim novu teksturu. Naime, Kanađani koriste 'cheese curds', komadiće sira koji pri dodiru s toplim umakom postaju mekši, ali se ne rastope pa u ustima, u kombinaciji s hrskavim krumpirićima i kremastim umakom, stvaraju pravu malu eksploziju tekstura i okusa. Naravno, radite li poutine kod kuće, vrlo jednostavno možete koristiti i drugi dostupan sir poput, primjerice, cheddara. Na blogu Seasons and Suppers pronašli smo i savjet koji govori kako se koristiti mogu i komadići mozzarelle.

Kada je pak u pitanju umak, Kanađani često koriste kupovni "gravy" kako bi jelo bilo što prije gotovo, no želite li zbilja okusiti pravu stvar, u nastavku potražite recept i mesni umak napravite sami. Prilagođeni recept prenosimo s portala Serious Eats.

image
Deposit Photos/

KAKO JE NASTAO POUTINE?

Iako različiti izvori navode različite ljude kao izumitelje ovog jela, uglavnom su svi složni oko činjenice da se poutine kao jelo prvi put pojavljuje oko 1950-ih u kanadskoj pokrajini Quebec. Ime dolazi od francuske riječi "boudin", koja označava tip kobasice, a iako nema previše veze s kobasicama, Kanađani su ovo ime odlučili zadržati i danas poutine ponosno smatraju svojim tradicionalnim jelom.

Također, kada u Google upišete pojam "poutine", vrlo brzo će vam postati jasno kako je upravo ovo jelo jedno od najpopularnijih na svijetu. I upravo zato, u Kanadi ćete ga pronaći u gotovo svakom restoranu te na različitim street food festivalima, a krumpiriće pripremljene na ovaj način obožavaju i Amerikanci.

image
Amy Muschik/

Zanimljivo je dodati i kako postoje tvrdnje da je poutine zapravo inspiriran engleskom kombinacijom krumpirića, umaka i sira te da su za nastanak jela djelomično zaslužni upravo Englezi. Drugi izvori pak navode kako je jelo nastalo sasvim slučajno, kada su gosti jednog restorana u Quebecu chefa kuhinje zamolili da im napravi krumpiriće s umakom i sirom.

KAKO NAPRAVITI POUTINE?

Za umak će vam trebati:

60 g maslaca

35 g brašna

1 žličica octa (rižinog ili jabučnog)

Oko 700 ml temeljca

Sol

Za krumpiriće:

1 kg krumpira

Ulje za prženje

Sir

Priprema:

U dubokoj posudi najprije otopite maslac i pustite da se pojave mjehurići. Uz neprestano miješanje postepeno dodajte brašno i kuhajte dok ne poprimi boju, oko 2 minute. Polako dodajte temeljac i uz miješanje kuhajte dok ne dobijete gusti umak, 10 do 15 minuta. Maknite s vatre, dodajte ocat i sol. Promiješajte. Krumpir očistite i narežite na željeni oblik. Prekrijte hladnom vodom i pustite da tako stoji barem sat vremena. Nakon pola sata možete ocijediti i promijeniti vodu kako bi uvijek bila čista. Ocijedite krumpir i osušite ga papirnatim ubrusom. U dubljoj posudi zagrijte ulje na otprilike 175-177 stupnjeva i pržite krumpiriće oko 5 minuta. Prebacite ih na papir za pečenje i ispecite ostatak krumpira. Kada ste gotovi, prvu turu ponovno ubacite u ulje, ali ovaj put neka bude zagrijano na 218 stupnjeva. Pržite još 3 minute, prebacite na papirnati ubrus i dodajte sol. Prebacite u tanjur, pospite umakom i sirom i uživajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:59