Kraš i Kroštula napravili su panettone koji je punjen komadićima kultne slastice koju su generacije kupovale za poklon. Prva Bajadera predstavljena je još davne 1954. godine, a danas je jedan od glavnog sastojka najpoznatijeg božićneg kolača na svijetu. Iz Kroštule kažu kako je panettone toliko bogat Bajaderom da ga moraju okretati dok se hladi jer se inače cijela masa pretvori u puding. Panettone s Bajaderom prodaje se po cijeni od 159 kuna, a u Kraševim kavanama moguće je kupiti šnitu panettonea po cijeni od 30 kuna ako ga želite isprobati prije nego kupite cijeli panettone.
Mi smo prošlog tjedna kušali Kroštulin panettone s čokoladom i suhim voćem pa dojmove možete pročitati ovdje. Bajaderu Panettone možete kupiti u Kraševim bonbonnièreama i na Kroštulinom web shopu.
Za one koji se žele okušati u pripremi svoje domaće bajadere, Sandra Rončević je ustupila svoj recept koji je objavljen na Kraševim službenim stranicama.
Sastojci:
150 g sitno mljevenih blanširanih badema
100 g sitno mljevenih pečenih (oguljenih) lješnjaka
250 g Petit Beurre keksa
200 g maslaca
100 g Dorina čokolade za kuhanje
100 g bijele confiture čokolade
Za sirup:
185 g šećera
1 vanilin šećer
10 žlica vode
Za glazuru:
200 g Dorina čokolade za kuhanje
75 g maslaca
1 žlica suncokretovog ulja
1 žlica vode
Upute:
Najprije sameljite Petit Beurre kekse. Na suhoj tavi kratko tostirajte lješnjake, malo ih ohladite pa im skroz očistite opne i hladne sitno sameljite. Sameljite i blanširane bademe ili kupite već mljevene. U dubljoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, lješnjake i bademe. Na pari u dva lončića otopite čokolade.
U širi lonac stavite šećer i vanilin šećer, prelijte ga s 10 žlica vode pa otopite. Kad se šećer otopio, uz stalno miješanje na laganoj vatri kuhajte oko 5 minuta dok se ne napravi gušći sirup. Ugasite vatru i dodajte maslac narezan na kockice pa miješajte dok se maslac skroz ne otopi.
Dobivenim sirupom zalijte kekse s bademima i lješnjacima pa dobro sve izmiješajte. Dobit će ukupno između 870 i 900 g smjese. U jednu posudu odvažite 500 g smjese, a u drugu stavite ostatatk (370-400 g). U posudu s više smjese dodajte otopljenu bijelu čokoladu pa sve dobro izmiješajte. Ako je smjesa presuha, slobodno dodajte 2 žlice mlijeka. Nemojte pretjerati, smjesa mora biti više prhka, nego ljepljiva. U drugu posudu s manje smjese dodajte otopljenu tamnu čokoladu, isto izmiješajte i dodajte malo mlijeka ako procijenite da treba. (*Nisu svi keksi isti i nije svaki sirup iste gustoće, zato može varirati tekstura.)
U kvadratni pleh (veličine 34 x 24 cm) stavite papir za pečenje, malo ga premažite maslacem pa istresite tamnu smjesu. Smjesu prvo nasipajte rukama, pa je poravnajte, prebacite papir za pečenje preko nje pa je dobro utisnite (čašom, valjkom ili nečim tvrđim).
Odstranite papir pa odmah po tamnom dijelu ravnomjerno rasporedite svijetli dio, ponovite utiskivanje isto kao s tamnim dijelom. Stavite kolač van na hladno ili u hladnjak da se hladi dok pripremite glazuru.
Napravite glazuru
Na pari otopite natrganu Dorina čokoladu za kuhanje, maslac narezan na kockice, ulje i vodu. Glazurom prelijte kolač i stavite ga na hlađenje (najmanje 2-3 sata, a najbolje preko noći.) Kolač narežite na duguljaste prutiće, baš kao bajadera i poslužite.
Ja sam svoje Bajadere lagano posipala kakaom u prahu jer su mi tako ljepše. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....