Jedva smo dočekali sunčano vrijeme da izađemo u prirodu i počnemo pripremati hranu na otvorenom. No, umjesto da pripalimo roštilj ili kotlovinu, ovaj smo put odlučili isprobati nešto novo pa smo tako umjesto uobičajenih pljeskavica i ćevapa pripremili dimljenu skušu.
Ako volite dimljenu ribu, a ne posjedujete dimilicu (smoker), onda je ovaj kratki vodič kao stvoren za vas!
Trebat će vam jedan uži, a viši lonac, aluminijska folija, drvene treščice i improvizirana rešetka za dimljenje (ili ona za hlađenje kolača).
Mi smo svoju rešetku izradili od čvrstog aluminijskog pladnja koji smo izrezali na veličinu lonca te ga izbušili čavlićem. Riba dimljena na ovaj način, u odnosu na onu pripremljenu u klasičnom smokeru, puno je vlažnija i sočnija. Pokušajte odoljeti iskušenju i nemojte je pojesti odmah s rešetke, nego je prvo ohladite. Koristite ribu prema vlastitom izboru, a mi vam predlažemo plavu jadransku ribu s nešto ''konkretnijim'' filetima. Mi smo odabrali palamidu.
KORAK 1.
Palamidu dva dana prije dimljenja filetirajte.
KORAK 2.
Pripremite salamuru tako da na litru vode stavite 50 grama soli i 25 grama šećera.
KORAK 3.
Palamidu ostavite u salamuri u hladnjaku tijekom noći.
KORAK 4.
Zatim palamidu dobro osušite kuhinjskim ručnikom, stavite na pladanj i ostavite još jedan cijeli dan u hladnjaku da se dobro osuši.
KORAK 5.
Lonac obložite aluminijskom folijom tako da viri minimalno 10 centimetara preko ruba.
KORAK 6.
Na foliju stavite na tanko izrezane treščice vinove loze, šljive i grančice ružmarina.
KORAK 7.
Lonac stavite na plinsko kolo na srednje jaku temperaturu i pustite da se grančice počnu lagano dimiti.
KORAK 8.
Na lonac stavite improviziranu rešetku.
KORAK 9.
Na rešetku položite filete palamide.
KORAK 10.
Palamidu dimite minimalno dva sata, pazeći stalno na količinu dima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....