USPJEH!

Korčulanske pjatance 2020. u skromnijem, ali i dalje impresivnom izdanju

 Korčulanske Pjatance
Unatoč nepovoljnim uvjetima, jedan od omiljenih korčulanskih festivala održan je i ove godine u malo drugačijem izdanju

Otok Korčula zajedno s arhipelagom, te "otokom" Pelješcem zasigurno spada u jedinstveno područje na Mediteranu – spoj kulturnih, enoloških i gastronomskih ikona. Već se godinama priča o prostoru Korčule kao "in" mjestu, a za to su zaslužni prije svega ljudi.

U gastronomskom kontekstu, prije četiri godine stvorena je organizacija Korčulanske pjatance s ciljem okupljanja gastronomskih i enoloških zaljubljenike gdje bi kroz međusobnu edukaciju, prezentacije, ali i druženja još više približili gastronomiju što turistima, što i lokalnom stanovništvu. Odgovor na pitanje koliko su uspjeli, može se dobiti na Googleu, jer kada upišete taj pojam pojavit će vam se preko 25 tisuća rezultata – što je u najmanju ruku impresivno.

Nažalost, sadašnja situacija spriječila je održavanje Pjatanci u festivalskom duhu u proljeće pa je tako prije nekoliko dana održano druženje kroz odlične sljedove jela koje su pripremili članovi Udruge. Domaćin je bila Konoba Maha, koju vode Ivan i Jakša Marelić. Naglasak je bio na korištenju sezonskih namirnica iz podneblja, gdje su se "tradicionalni" recepti oplemenili shodno modernim vremenima u najboljem smislu te riječi.

image
Korčulanske Pjatance


Iako su ove godine iz objektivnih razloga izostale radionice i gostovanja chefova i drugih gastrostručnjaka, na Pjatance je pristigao chef Rudi Štefan iz čuvenog šibenskog Pelegrinija, te Stiv Kahlina, čokolatijer i proizvođač čokolade. Nakon uživanja u hrani i sparenim vinima, Rudi Štefan je prenio svoja zapažanja.

"Ovo što sam danas probao i vidio je impresivno. Na jednom mjestu se mogla vidjeti suradnja i međusobno pomaganje šefova iz raznih Korčulanskih gastronomskih objekata. Ljudi imate zlato i ne mogu se sjetiti da u Hrvatskoj postoji ovakvo zajedništvo na djelu. Nemojte pokleknuti i samo naprijed."

Nekadašnji reper, a danas čokolatijer Stiv Kahlina prezentirao je svoje slatke uratke, od kojih su neke baze bile i upotrijebljene za samu večeru, a koliko je uspješan govori i činjenica da je njegovu mliječnu čokoladu s dodacima londonska The Academy of Chocolate proglasila jednom od najboljih na svijetu.

image
Korčulanske Pjatance


VEČERA ZA PRSTE POLIZATI

Večera je organizirana tako da je svaki član Udruge bio zadužen za pojedini slijed, kojeg su pripremili redom članovi Adio Mare, Filippi, LD Restoran, Konoba Maha, Konoba Mate, OPG Eko Škoj i slastičarnica Cukarin.

Prije uživanja u samoj večeri moglo se kušati odlično maslinovo ulje iz Eko Škoja, tek pristiglo iz uljare i dokaz da se i na južnim otocima radi ulje svjetske kvalitete. Sama večera je započela salatom od korčulanskog samoniklog bilja s tapenadom od maslina, koromačem i kozjim sirom koja je bila hruskava i svježa, zavodljiva i lagana. Potom je stigla rolica (izvedenica hruskave spring role) koja je podimljena i punjena s tartarskim od cipla, veloute umakom i majonezom od sušenih malih rajčica.

S ribe se skočilo na goveđi tatarski s motarom i kaparima snažnog i pikantnog okusa. Dominantno jelo, ali nipošto bez balansa. Potom morski rižot od pravih kozica i bosiljka prepun okusa, a zatim biftek pečen na gradelama u komadu kojeg je pratio brioš snažnijeg okusa punjen gljivama i plemenitim sirevima uz naribani crni tartuf.

image
Korčulanske Pjatance


Slatki dio je započet s kruškama kuhanim u crnom vinu s pjenom od jogurta koje je pripremila chefiica konobe Mate, Biba Milina, a tradicionalnu korčulansku slatku spizu je ovjekovječila harubica i lojenica koju je pripremila gospođa Smiljana Matijaca iz čuvene korčulanske slastičarske radnje Cukarin. Posebno je bilo zanimljivo da je lojenicu popratila Cetinka, u suhom izdanju i taj prijedlog sparivanja je bio fascinantan.

Društvo se zadržalo u razmijeni mišljenja, uz čokolade od Stiva Kahline i zaključak, da iako su Pjatance ove godine u skromnom izdanju, sigurno neće utihnuti nego se, uz nadu, najavljuju projekti za sljedeću godinu u punom sastavu – što gostiju, što profesionalaca i neizostavnih "slučajnih namjernika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:46