SKRIVENI BISER

Konoba otvorena skoro pola stoljeća za koju možda nikad niste čuli sprema fenomenalnu paštu

 Privatna Arhiva/
Istarska konoba omiljena je među poslovnjacima i radnicima, svi guštaju u dobrim marendama ali tjestenine su pravi razlog za posjetu

Nedaleko od Pule prema Premanturi, u mjestu Banjole, nalazi se konoba Stari Malin u koju svraćaju podjednako poslovnjaci i radnici, a u ljetnim mjesecima turisti. Slovi kao mjesto s dobrim marendama, ali i svježom ribom te plodovima mora, što ne treba čuditi jer je cijeli kraj poznat po ribarima.

Konoba je otvorena već gotovo pola stoljeća (1978.) na mjestu staroga mlina, a uređena je u rustikalnom, ali ugodnom stilu s dominantnim velikim kominom (ognjišćem) i zgodnom terasom.

Pregledom menija, koji je možda malo preširok, svatko može naći ponešto za sebe, a posebno veseli da su jasno razdvojene kategorije pojedinih namirnica pa tako, na primjer, možete birati ribu iz uzgoja ili divlju, ovisno o cjenovnom razredu koji vam odgovara.

Dodatno je za neka jela naznačeno i razdoblje u kojem se može kušati, pa primjerice kobasice i ombolo pripremaju od prosinca do veljače, dok salatu od grancigule (rakovice) možete naručiti od prosinca do svibnja. U ribljoj ponudi imaju i capelunge (duge tanke školjke poput olovke) koje slove za deliciju, a znalci će rado istaknuti da su bolje od ionako zabranjenih prstaca.

Mesni dio menija je više-manje klasika: biftek na više načina, pljeskavice, ćevapi, ramstek ili mesne plate, a s obzirom na to da je riječ o turističkom mjestu, cijene su sasvim umjerene: za biftek ćete izdvojiti 150 kuna, a mesna plata za dvije osobe stoji 170 kuna.

Na meniju su posebno mjesto zauzele marende: svakodnevno nude frigane lignje, piletinu pohanu ili na žaru, fritaju s pršutom ili šparugama i šugo s domaćom paštom (pljukancima, fužima ili njokima), uz ponudu dana. Marende stoje od 40 do 65 kn.

Prvo smo naručili fritaju s pršutom (45 kn) koja je bila sočna, kremozna, a pršut nije bio preslan i ugodno je zaokružio jelo. A kada ste već u Istri, šteta bi bila ne začiniti je dobrim kućnim maslinovim uljem.

image
Privatna Arhiva/

Nakon toga, konobar nam je predložio da probamo jelo iz dnevne ponude - calamaratu. Riječ je o debljoj i šupljoj pašti (calamarati) okrugla oblika dužine 3-4 cm, koju pripremaju s podušenim lignjama izrezanim na istu veličinu u malo šuga koji je bio svilenkast i dobro začinjen. Apsolutno fenomenalno jelo i izvedba, ujedno i razlog zašto bismo se rado vratili u Stari Malin.

image
Privatna Arhiva/

Potom smo probali pljukance s plodovima mora, očito klasik i pripremljen bez zamjerki. Potom stiže šugo s domaćim njokima (50 kn). Njoki pripremljeni taman kako treba (ni gnjecavi ni pretvrdi), šugo je dobro napravljen, možda bi se moglo zamjeriti da mu nedostaje karaktera i kao da je luk (kapula) mrvicu previše dominirao okusom.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Od pića smo kušali vino kuće - malvaziju, sasvim solidna okusa i više nego prihvatljive cijene - za litru vina izdvojit ćete 60 kuna (chardonnay 80 kn). Nismo mogli odoljeti da ne probamo pašaretu, bezalkoholno piće koje ima kultni status u Istri (pandan Pipiju u Dalmaciji).

Za vrijeme našeg posjeta konoba je bila puna, očito je da je Stari Malin vrlo popularan. Neki su samo svratili na marendu, dok se većina gostiju zadržala dulje vrijeme (kao, uostalom, i mi). Iako smo konobu posjetili u ovo zimsko doba, dio gostiju je zaposjeo i vanjsku terasu jer je bila obasjana suncem, dok smo se mi smjestili uz komin i grijali uz pucketanje vatre.

Konobu rado posjete i svjetski poznate ličnosti, pa im je lani u gostima bila i Lidija Bastianich (svjetski poznata kuharica), provevši zadnji dan posjeta rodnoj Hrvatskoj s rođacima i obitelji.

Domaća i prijateljska atmosfera te calamarata s lignjama dovoljan su razlog za posjet nekadašnjem mlinu.

HRANA: 7/10
AMBIJENT: 8/10
USLUGA: 9/10
VRIJEDNOST ZA NOVAC: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:11