Ocjena kvalitete

Kombucha domaćeg proizvođača osvojila je dvije zvjezdice na Great Tasteu

 Vedran Tolić
Riječ je o najvećem "slijepom" testiranju hrane i pića na svijetu, a stručni žiri čine osobe iz više segmenata - od kritičara hrane i kuhara, preko ugostitelja i novinara do i gastro influencera

Trenutno najpopularniji i najdostupniji brenda kombuche na našem tržištu, simbolično nazvanog - Ekipa, dobitnik je dvije zvjezdice na Great Tasteu 2023., najvećem i najutjecajnijem testiranju kvalitete hrane i pića na svijetu kušanjem na slijepo. To znači da su njihovi proizvodi, za koje vole istaknuti da su napravljeni od organskih namirnica - "izvanredni". Odlučio je tako stručni žiri kojeg čine osobe iz više segmenata - od kritičara hrane i kuhara, preko ugostitelja, kupaca i novinar, pa sve do gastro influencera.

"Nježnog mirisa, lagano kiselkasta, ali i voćna, ova kombucha ima svijetao i svjetlucav izgled, s limun-žutom nijansom. Tu je svježa, citrusna aroma s natruhom živosti octa, koja je istinski osvježavajuća. Pjenušavost je živahna, ali nije prenapadna. Kiselost je pogođena, s oštrim notama limuna. Ljepota je u jednostavnosti ove kombuche, koja je pažljivo i vrlo dobro proizvedeno piće koje čisti nepce", napisali su ocjenjivači u obrazloženju.

Inače, kako smo svojevremeno pisali, Almira, Ivona, Maja, Roko, Mario i Zdravko proputovali su svijet, na australskim se tržnicama zaljubili u kombuchu pa je odlučili predstaviti i domaćoj publici i to u nekoliko okusa. Iza proizvodnje njihove kombuche stoji, kako je nazivaju, head brewer Almira, inače Filipinka koja je, nakon što je upoznala zagrebačku ekipu sa Savice, Novi Zeland i Australiju gdje je živjela, odlučila zamijeniti Hrvatskom. No na ideju je, slažu se svi, prvi došao Mario.

Njihovu priču pročitajte ovdje, kao i priču o tome kako je nastao ovaj napitak koji se dobiva fermentacijom čaja, a uz dodatak šećera i simbiotske kulture bakterija octene kiseline i kvasca.

EKIPA kombuchu danas je moguće, osim u većim trgovinama, pronaći i u nekim restoranima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:38