NA KORČULU PO RECEPT

KOLAČ IZ JEDNE POSUDE: Talentirana Lucija nam je otkrila recept za najjednostavniji kolač od kokosa na svijetu!

 

Godinama se na Korčuli održava se gastronomski festival pod nazivom Korčulanske pjatance. Baš u tom periodu cijeli otok živne. Skupe se tako veliki zaljubljenici u sam otok, prijatelji, chefovi, bonkulovići, nasmijani ljudi koji vole iskrenu hranu i cijene čašu dobrog vina. Kako bi se podsjetili na Korčulu i njihove Pjatance iskopali smo ovaj jednostavan recept mlade i talentirane pastry chefice Lucije Tomašić za sočan kolač iz jedne posude.

Podsjetimo kako je ova mlada slastičarka svoju kulinarsku avanturu započela je Dubrovniku kojeg je ubrzo zamijenila londonskom adresom da bi se potom okušala u Zagrebu. Završila je prestižnu školu Le Cordon Bleu, dodatno ispeglala svoj zanat u restoranu Alyn Williams *, poznatoj slastičarnici Petre Jelenić - Mak na konac, u dubrovačkom nositelju Michelinove zvjezdice - Restoranu 360, Staroj lozi, Sesameu i brojnim radionicama. Simpatična Lucija Tomašić prije godinu dana odlučila je svoje znanje i talent odlučila usmjeriti u vlastiti projekt i otvoriti Malu trubu.

Recept:

200 g maslaca
240 g jaja (otprilike 5 jaja srednje veličine)
180 g mljevenih lješnjaka
60 g kokosa (ljuskice, ne brašno)
225 g šećera

Otopite maslac, a potom ga maknite s vatre. Pustite ga da se malo ohladi, a onda u otopljeni maslac ubacite jaja. Dobro pazite da maslac nije prevruć jer će vam se jaja u protivnom "skuhati" i smjesa neće biti odgovarajuća. Kad ste smjesu umutili pjenjačom dodajte i mljevene lješnjake, a za intenzivniji okus prethodno možete tostirati lješnjake, a potom samljeti. Zatim dodajte kokos i šećer (Lucija je koristila šećer kokosovog svijeta, ali vi možete i bijeli i smeđi). Kad ste dobili jednoličnu smjesu prelijte je u željeni kalup. Pecite na 170°C između 25 i 30 minuta (dok kolač ne dobije zlatno smeđu boju). Sjajno će ići neki domaći pekmez, Lucija je na poklon dobila teglicu džema crnog ribiza, ali vi izaberite što god vam drago. Osim toga, za konkretniju varijantu napravite čokoladni ganache - kremu u omjeru 1:1 čokolade i slatkog vrhnja. Dakle, u slatko vrhnje otopite čokoladu i kad ste dobili kremu pustite nekoliko sati da se "stisne" kako bi ona bila maziva (mi nismo toliko mogli čekati, ali je svejedno kombinacija bila jako ukusna).

Savjeti:

Umjesto lješnjaka možete koristiti mljevene bademe i bijeli šećer, tad će vam kolač biti svjetliji te će biti lakše odrediti zlaćano smeđu boju koja je pokazatelj da je kolač gotov.

Za ganache koristite čokoladu koja nema ispod 60% kakaovog udjela.

Ako ganache radite s bijelom čokoladom radite s omjerom čokolade i vrhnja 2:1 jer je bijela čokolada puno slađa.

Kalup za torte možete zamijeniti obručem i aluminijskom folijom kako biste si olakšali čišćenje. s jedna strane obložite aluminijsku foliju te dobro pritisnete na stijenke obruča. Položite tako pripremljen "kalup" na pleh za pečenje i potom ulijete smjesu za kolače. Kad je kolač pečen samo uklonite foliju i imate manje suđa za oprati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:55