SAVJETI UZGAJIVAČA

Kako već na prvi pogled prepoznati svježe šparoge? Pažnju obratite na ovih 5 detalja

 Opg Petrović/
Marina Petrović iz OPG Petrović objasnila nam je na što valja obratiti pažnju pri kupovini šparoga

Sezona je šparoga, što znači da su klupe na tržnicama prepune divljih i uzgojenih plodova. Dok se cijena onih divljih ove godine popela i do 200 kuna za kilu, svježe je moguće nabaviti po nešto pristupačnijim cijenama. Jedan od popularnijih domaćih proizvođača svakako je OPG Petrović iz sela kraj Našica, a upravo nam je Marina Petrović otkrila i kako prepoznati svježu šparogu.

image
Opg Petrović/

Kada prolazite između klupa na tržnici ili šparoge kupujete od svog dobavljača, poručuje Marina, pažnju obratite na nekoliko stvari.

"Svježa šparoga mora imati svoju zelenu boju, nikako boja ne smije vući na onu žućkastu. Pod prstima mora biti glatka i na oko sjajna. Mora pri rezanju biti krhka, te iz nje mora izlaziti njezin sok, mora biti čvrsta, nikako gumena i lako savitljiva! Kada buntić šparoge uhvatite u šaku, one moraju škripati dok ih trljate jedna o drugu", objasnila nam je Marina u kratkom razgovoru u pauzi od posla.

image
Opg Petrović/

Marina i njezin suprug Mateo uzgojem šparoga bave se posljednjih šest godina, a dostavljaju ih i u Osijek i Zagreb. Tijekom sezone opskrbljuju restorane i hotele po Osijeku i Splitu, a prošle godine je i, kako su nam rekli, KBC Osijek njihove šparoge uvrstio na svoj jelovnik.

"Drago nam je da svake godine sve više ljudi prihvaća ovu zdravu namirnicu i uvršćuje je u svoje svakodnevne kućne jelovnike", rekla nam je na Marina Petrović na kraju razgovora.

Šparoge OPG Petrović možete naručiti putem njihovih društvenih mreža, a kada ih nabavite, svakako se okušajte u pripremi jela po našim provjerenim receptima. Napravite pizzu sa šparogama, mozzarellom i slaninom, šparoge s ricottom, njoke od palente sa šparogama ili štapiće sa šparogama i slaninom.

image
Opg Petrović/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 08:38