Kako su kuhale bake Tonke Lujanac i Maje Kršinić

Maja Kršinić i Tonka Lujanac duo su koji se krije iza imena ‘U Maje i Tonke’. Vjerujemo da ste za taj korčulanski restorančić čuli, ali ako niste, reći ćemo vam samo da je riječ o konobici u kojoj se kuha srcem. A zna se da iz takve kuhinje izlaze najukusnija jela. Za Božić su nam Maja i Tonka otkrile kako su kuhale njihove bake, Doma i Mara.

DOMA KRŠINIĆ, MAJINA BABA

Moja je baba živjela u Lumbardi na Korčuli, radila je od jutra do sutra u kući i polju. Svaki dan za marendu je jela dva jaja u meko, a meni je pravila popareni kruh s kozjim mlijekom i kavom od ozimca (ječma). Kuhala su se jednostavna jela: zelje za ručak, blitva za večeru. Drugi dan blitva za ručak, a zelje za večeru. Nije znala skuhati puno jela, ali što bi napravila, bilo je izvrsno. Meso i kolači jeli su se rijetko, za blagdane. Pravile su se uglavnom krokande, fritule i cukarini.

Maja Kršinić, U Maje i Tonke, Korčula

MARA BOTICA, TONKINA BABA

Baba Mara bila je seljanka iz Račišća na Korčuli. U težačkoj obitelji su se jela jednostavna, skromna jela, uglavnom povrće i riba. Na Badnji dan najčešće se jela sušena riba, bakalar ili tabinja s krumpirom. Ponekad se jelo i samo zelje ili blitva i frigane pogačice. Često se kuhalo u kominu, vanjskoj kuhinji s otvorenim ognjištem. Tamo sam se rado vrzmala, prčkala po vatri i družila se s babom. Najviše od svega voljela sam babin pomfrit: radila ga je od domaćeg krumpira, na maslinovu ulju, u staroj crnoj tavi. Poseban okus davali su mu vatra na drva i krupna sol kojom se pomfrit solio na kraju.

Tonka Lujanac, U Maje i Tonke, Korčula

Fažol s blitvom

• 250 g kuhanoga fažola • 1 kg blitve • 3 češnja češnjaka • maslinovo ulje • sol

Blitva se kratko skuha, nasiječe i zagrije na tavi s maslinovim uljem, grahom, češnjakom i soli. Doda se malo vode od kuhanja graha i provrti se nekoliko minuta na vatri.

DSC_9037_1

Krokande (hrostule)

• 3 jaja • 3 žlice ulja • 3 žlice rakije (može rakija od ruža) • 1 vanilin šećer • malo limunove korice • malo soli • oko 9 žlica šećera (ovisi o veličini jaja, dok se ne dobije tvrdo tijesto) • ulje za prženje • šećer u prahu

Jaja se zamute s uljem, rakijom, šećerom i soli. Polako se dodaje brašno dok tijesto ne bude vrlo, vrlo tvrdo, kao za tjesteninu. Tijesto se dobro umijesi i ostavi da odstoji barem pola sata. Zatim se valjkom razvalja što tanje i reže na trake. Svaka traka se zaveže u čvor. Prži se vrlo kratko u dubokom vrućem ulju i posipa šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 00:58