PRIPREME ZA USKRS

KAKO SKUHATI I OGULITI JAJE? Ne, ovo nije najlakši kuharski zadatak. Gotovo uvijek nešto pođe po zlu!

 Getty Images/iStockphoto
Kuhanje i guljenje jaja samo se čini kao najlakši kuharski zadatak. Ali, bome nije.

Onaj tko zna napraviti savršeno jaje, zaista je dobar kuhar. Donosimo vam kratki vodič kako se ne osramotiti kuhanjem i guljenjem jaja.

Zagreb, 230216.
Pisanice bojane hranom i zacinima; ciklom, crvenim kupusom, crvenim i smedjim lukom, lisnatim zelenim povrcem, kurkumom i crnim cajem.
Bojali smo kokosja domaca jaja, kupljena kokosja jaja, pacja i gusce jaje.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
Zagreb, 230216. Pisanice bojane hranom i zacinima; ciklom, crvenim kupusom, crvenim i smedjim lukom, lisnatim zelenim povrcem, kurkumom i crnim cajem. Bojali smo kokosja domaca jaja, kupljena kokosja jaja, pacja i gusce jaje. Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Kako savršeno skuhati jaje?

Kod kuhanja jaja, najvažnije je kontroliranje temperature i vremena. Ni prevruće, ni prehladno, ni predugo, ni prekratko. Počnite s jajima u loncu, potpuno utopljenima u hladnu vodu. Dodajte žličicu soli ili sode bikarbone, koja će pomoći da vam jaja slučajno ne popucaju pri kuhanju. Neka voda prokipi, nakon čega možete ugasiti plamen. Dovoljno topline je ostalo u loncu i vodi da nastavi kuhati jaja.

Ostavite poklopljeno 8 minuta, nakon čega možete ocijediti još uvijek toplu vodu i zaliti ih ledenom vodom kako biste zaustavili njihovo kuhanje. Dobili ste savršeni bjelanjak (koji neće biti gumen od prekuhavanja), bistri žutanjak (koji nema onu zelenkastu boju na svojoj ovojnici, što je znak prekuhanih žutanjaka) i nježnu sredinu koja će okusom podsjećati na meko kuhana jaja.

Kako savršeno oguliti jaje?

Zapravo, već ste poduzeli sve korake. Soda bikarbona će pomoći da se jaje guli, kao i potapanje u vodu. Nema ništa gore nego kada jaje morate masakrirati. Također, birajte starija jaja. Naime, što je jaje svježije, to su veći izgledi da ćete teško oguliti jaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2022 18:27